Društvo

Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, sutra prijem prvih pacijenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/09/2021

-

10:51

Otvorena kovid bolnica u Novom Sadu, sutra prijem prvih pacijenata
Kovid bolnica u Novom Sadu - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Otvorena je kovid bolnica u Novom Sadu koja će sutra primiti prve pacijente. Premijerka Srbije Ana Brnabić je tokom svog obraćanja prilikom otvaranja bolnice rekla da, kada epidemija koronavirusa prođe, Novom Sadu će ostati bolnica koja će se koristiti kao opšta bolnica.

Ana Brnabić je tokom svog obraćanja je pozvala sve građane da se vakcinišu i da tim "malim gestom" pomognu u borbi protiv epidemije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da nijedan pacijent ne sme biti zanemaren i da se mora voditi računa o pacijentima koji ne boluju od kovida, već moraju da se leče od drugih bolesti.

"Ljudi moraju da se leče i da imaju uslove za to. Ova bolnica dolazi u pravom momentu, da rastereti KC Vojvodine", rekao je Lončar i dodao da je ponosan na sve zdravstvene radnike, posebno one u kovid sistemu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je bolnica zavšrena za četiri meseca.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je primljeno dovoljno zdravstvenih radnika.

"Mi smo sanjali o ovome. Raditi u ovakvom zdravstvenom centru, zdravstvenom sistemu je veliki izazov", naveo je Gojković.

On je dodao da je i Dom zdravlja u Novom Sadu povećao svoj kapacitet rada i da sistem dobro funkcioniše. Gojković je izneo i podatak da je u Vojvodini tokom proteklih godinu dana od kovida obolelo 166.000 ljudi.

Treća kovid bolnica u Srbiji

Ovo je treća izgrađena kovid bolnica u Srbiji, a gradnja bolnice trajala je četiri meseca.

Kovid bolnica na novosadskom Mišeluku prostire se na 19.500 kvadrata, imaće 220 kreveta na intezivnoj i 404 kreveta na poluintezivnoj nezi, a osim bolničke zgrade koja će imati tri lamele, imaće i kuhinju, magacin, magacin apoteke, kapelu, kotlarnicu i prostor za medicinske gasove uz prateće parkinge i druge saobraćajne površine.

Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

 

 

U samoj bolnici će biti i dve operacione sale, angio sala, dva rendgena, dva skenera, odeljenja sa ultrazvukom, endoskopija, laboratorija, pet ambulanti i osam dijaliznih mesta.

Otvaranju bolnice prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija