Društvo

Đerlek: Svaki drugi testirani u Novom Pazaru pozitivan, mnogi ne žele da se leče u bolnici

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/09/2021

-

13:42

Đerlek: Svaki drugi testirani u Novom Pazaru pozitivan, mnogi ne žele da se leče u bolnici
Novi Pazar - Copyright Tanjug/Irfan Ličina

veličina teksta

Aa Aa

Skoro svaki drugi testirani u Novom Pazaru je pozitivan na virus korona, a trenutno je na bolničkom lečenju 175 pacijenata, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek i dodaje da se još minimum 600 do 650 kovid pacijenata leči u kućnim uslovima i ne žele u bolnicu. 

On je za Euronews Srbija rekao da je najveći problem što je u Pazaru vakcinisano svega 24,5 odsto stanovnika, što je malo za sredinu u kojoj živi 120.000 ljudi. Takođe, mnogi se ne pridržavaju mera, ne nose maske u zatvorenom, organizuju se proslave sa velikim brojem ljudi.

Država je, kako kaže, uradila sve što je do nje - nabavila vakcine, nabavile i dovoljne količine kiseonika za bolničko lečenje, lekove, zaštitnu opremu...

Opšta bolnica u Novom Pazaru ponovo je pretvorena u kovid bolnicu. U zelenoj zoni ostale su samo hirurgija i ginekologija. Bolnica može da primi 300 kovid pacijenata i još 100 mesta je obezbeđeno u Pazarskoj banji.

"Mi ćemo već sutra sigurno imati 200 pacijenata na bolničkom lečenju, tako da sam dao preporuku direktoru bolnice i lokalnom Kriznom štabu da se obezbedi minimum još 100 do 150 mesta, jer delta soj veoma opasan, brže se širi", rekao je Đerlek.

Dodaje da su povećani kapaciteti kovid ambulanti, ali i da se insistira da lekari koji rade u privatnoj praksi daju podatke koliko pacijenata leče u kućnim uslovima. To je važno jer se dešava, navodi on, da se pacijenti leče kod kuće, a onda na bolničko lečenje dolaze kada se bolest ozbiljno zakomplikuje i u veoma teškom stanju.

Pojačati inspekcijski rad

Navodi da je 80 do 90 odsto zaraženih nevakcinisano, da dominiraju mladi, uglavnom muškarci.

Ističe da Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru dobro radi svoj posao, da su prosledili lokalnim kriznim štabovima u Novom Pazaru i Tutinu mere koje hitno moraju da se sprovedu.

Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

Na bolničkom lečenju u Pazaru trenutno 175 pacijenata

Insistira se, navodi Đerlek, da se pojača inspekcijski rad na terenu, da se postojeće mere poštuju i bolje sprovode.

"Osim toga u Pazaru ima dosta nargila barova, noćnih klubova. Međutim, to je politika i niko neće da se zameraju sa potencijalnim glasačima. Izbacite politiku, ovo sada je borba za živote ljudi", naveo je Đerlek.

Ističe i da se mora kontrolisati organizovanje veselja, da je na snazi mera koja dozvoljava okupljanje do 500 ljudi, ali na prostoru gde može da se obezbedi četiri kvadratna metra za svakog pojedinca, a ne 500 ljudi u 100 kvadrata.

Đerlek:Strah me je za decu

"Strah me je za decu. Tražili smo da se naprave selektivno veliki odmori u školama. Da ne izlaze sva deca odjednom u školsko dvorište, već da jedni imaju dužu pauzu posle prvog časa, drugi posle drugog i tako redom", pojasnio je on.

Tražili su, kako je rekao, i da se pojačaju dežurstva u školama ali i da se obrati pažnja na restorane brze hrane, gde u istom momentu ulazi veliki broj dece i da niko ne nosi masku. 

"Pojačajte kontrolu u tim restoranima oko škola ili ih na 15 do 20 dana ugasite. Ne možemo bez strožih mera da zaustavimo širenje virusa", naglasio je on.

Ističe da je najvažnija dobra saradnja sa lokalnim samoupravam, i tamo gde su lokalne samouprave radile na promociji vakcinacije zabeleženi su dobri rezultati.

Teška situacija prošle godine

Prošle godine tokom junu i jula Novi Pazar bio je žarište epidemije virusa korona. Broj pacijenata na bolničkom lečenju povećavao se iz dana u dan. Kovid pacijente tada je primala Opšta bolnica, ali i Medicinska škola, Novopazarska banja, a Vojska je napravila i poljsku bolnicu za zbrinjavanje najugroženijih.

U Novi Pazar, kao pomoć, prvo su otišli lekari iz Kragujevca koji su pomogli da se razdvoje crvena i zelena zona, da se ne mešaju zaraženi i nezaraženi pacijenti. Novi Pazar uveo je 25. juna vanrednu situaciju zbog porasta broja obolelih od koronavirusa.

Komentari (0)

Srbija