Društvo

U inostranstvu se lane zaposlilo 1.000 državljana Srbije, što je šest puta manje nego prethodnih godina

Komentari

Autor: FoNet

07/09/2021

-

18:38

U inostranstvu se lane zaposlilo 1.000 državljana Srbije, što je šest puta manje nego prethodnih godina
U inostranstvu se lane zaposlilo 1.000 državljana Srbije, što je šest puta manje nego prethodnih godina - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji trenutno postoji trend smanjenja odlaska radno sposobnog stanovništva, kao i trend privlačenja stranaca, izjavila je danas pomoćnica ministarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sandra Grujičić.

Ona je istakla da se u inostranstvu, prema podacima 124 licencirane agencije u Srbiji, tokom 2020. godine zaposlilo oko 1.000 državljana Srbije, što je značajno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u inostranstvu prosečno zapošljavalo oko 6.500 građana Srbije.

Za osam meseci 2021. godine, 650 državljana Srbije se zaposlilo u inostranstvu, pokazuju podaci agencija.

Za sedam godina došlo 65.000 stranih radnika

Grujičić je rekla da je od 2014. godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o zapošljavanju stranaca, izdato ukupno 65.000 dozvola za rad, prevashodno državljanima Kine, Rusije, Turske i Italije.

U beogradskom hotelu "Envoj" danas je završen dvodnevni dijalog i razmena iskustava između državnih institucija Srbije, Gruzije i Nemačke u oblasti regularnih radnih migracija. Susret je organizovan u okviru Programa "Migracije i dijaspora“ (PMD), koji u Srbiji, u okviru Nemačke razvojne saradnje, GIZ u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija