Društvo

"Nebeski most 2021": Zajednička vežba Vojski Srbije i Oružanih snaga SAD

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2021

-

20:27

"Nebeski most 2021": Zajednička vežba Vojski Srbije i Oružanih snaga SAD
Vojna vežba "Nebeski most" - Copyright mod.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu i u širem rejonu Leskovca ove nedelje se realizuje bilateralna taktička vežba obučavanja Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država "Nebeski most 21".

Cilj vežbe, na kojoj učestvuju pripadnici 63. padobranske brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Oružanih snaga SAD, je unapređenje interoperabilnosti i međusobnog razumevanja na taktičkom nivou tokom izvođenja humanitarnih operacija snabdevanja ugroženog stanovništva iz vazduha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Dodaje se da pripadnici padobranskih jedinica uvežbavaju taktike, tehnike i procedure prilikom izvršenja specijalnog i klasičnog padobranskog desanta, desantiranja tereta iz vazduhoplova, kao i obezbeđenja rejona desantiranja.

Na vežbi učestvuje više od 150 padobranaca, a za izvršenje padobranskih skokova i desantiranje tereta koriste se transportni avioni An-26 Vojske Srbije i C-130 "herkules" Oružanih snaga SAD.

"Izvođenjem ovakvih vežbi pripadnici Vojske Srbije razmenjuju znanja i iskustva sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja i unapređuju osposobljenost za izvršenje specifičnih zadataka koji se mogu očekivati u operacijama pružanja pomoći ugroženom stanovništvu i u multinacionalnim operacijama podrške miru", ističe se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija