Društvo

Prvo istraživanje o delta soju u Srbiji otkriva koliko se vakcinisanih razbolelo, kao i koliko koja vakcina štiti

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

28/09/2021

-

07:03

Prvo istraživanje o delta soju u Srbiji otkriva koliko se vakcinisanih razbolelo, kao i koliko koja vakcina štiti
Prvo istraživanje o delta soju u Srbiji otkriva koliko se vakcinisanih razbolelo, kao i koliko koja vakcina štiti - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Strahinja Aćimović, Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Delta soj virusa korona smanjio je efikasnost vakcine, te je u novom talasu među obolelima 33 odsto vakcinisanih i 67 odsto nevakcinisanih, ali cepivo i dalje dobro štiti od komplikacija i  teških formi bolesti što pokazuje podatak iz jedinca intenzivne nege - na respiratoru je 5,7 odsto vakcinisanisanih, a 94,3 odsto nevakcinisanih, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sprovedeno u Kragujevcu.

Istraživanje je rađeno od 1. jula do 5. septembra, a obuhvatilo je oko 120.000 ljudi - 75.000 vakcinisanih i 45.000 nevakcinisanih, a sproveo ga je kragujevački Dom zdravlja.

Praćeno je nekoliko segmenata – koliko je među inficiranima bilo vakcinisanih, a koliko nevakcinisanih, koji procenat pacijenata na bolničkom lečenju je bio vakcinisan, a koji ne i koliko je u jedinicama intenzivne nege – na respiratoru bilo vakcinisanih i nevakcinisanih.

Od 1. jula do 15. septembra u Kragujevcu je registrovano 2.251 obolelih od kovida 19. Među njima 33 odsto je bilo vakcinisano, a 67 odsto nevakcinisano. To znači da su vakcinisani tri puta manje obolevali od kovida.

Međutim, ako se najnovije istraživanje uporedi sa istraživanjem koje je Dom zdravlja sproveo tokom marta, aprila i maja ove godine, kada je dominantan bio britanski soj virusa, može se videti da je delta soj smanjio efikasnost vakcine. U tom periodu među zaraženima je bilo samo sedam odsto vakcinisanih, dok je sada 33 odsto.

Efikasnost vakcine

"Taj podatak nam pokazuje da delta soj smanjio efikasnost vakcine. Međutim, to smo i očekivali. Izraelci su pre mesec dana objavili da je efikasnost vakcine pala na 50 odsto. To se desilo i kod nas. Svaki treći zaražen je vakcinisan. Razlog tome je što je proteklo šest meseci od vakcinacije  titar antitela slabi, a delta soj se brže prenosi", kaže za Euronews Srbija prof. dr Dejan Baskić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu koji je vodio istraživanje Doma zdravlja.

Tanjug/ AP Photo/Andreea Alexandru

Smanjena efikasnost vakcina, ali i dalje dobro štite od komplikacija i teških formi bolesti

Međutim, kada se posmatraju pacijenti koji su bolnički lečeni, tu je efekat vakcinacije bolji. U bolničkim posteljama bilo je 75 odsto nevakcinisanih i 25 odsto vakcinisanih. To znači da je svaki četvrti bio vakcinisan i da vakcina štiti od težih formi bolesti.

"Mnogo je manje vakcinisanih bilo na bolničkom lečenju. Kad pogledate situaciju u jedinicama intenzivne nege, gde su najteži bolesnici, tu smo imali da je 5,7 odsto vakcinisanisanih, a 94,3 odsto nevakcinisanih. Smanjen je efekst vakcine što se tiče zaražavanja, jer je delta soj zarazniji od prethodnih varijanti virusa, ali vakcina i dalje dobro štiti od teških formi bolesti", naglasio je Baskić.

On je naveo da su zbog niže efikasnosti vakcine na delta soj virusa, pojedini proizvođači već najavili da će krenuti da proizvode vakcine koje će da sadrže i delta soj.

Vakcinacija u Kragujevcu

U Kragujevcu je 67,2 odsto građana vakcinisano kineskom Sinofarm vakcinom, Fajzer je primilo 17,5 odsto, Sputnik Ve 17,2 odsto, AstraZeneka 4,2 odsto.

Među vakcinisanima koji su oboleli najviše je onih koji su primili Sinofarm vakcinu 71,4 odsto, zatim Fajzer 6,8 odsto, Sputnjik 13,6 odsto, AstraZeneka 8,3 odsto.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija