Društvo

Epidemija bukti, Krizni štab se ne sastaje: Predstavnici medicinskog dela traže restriktivne mere ili da ih opozovu

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

30/09/2021

-

21:02

Epidemija bukti, Krizni štab se ne sastaje: Predstavnici medicinskog dela traže restriktivne mere ili da ih opozovu
profimedia, E-Stock/Časlav Vukojčić, Pixabay - Copyright profimedia, E-Stock/Časlav Vukojčić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

I do 8.500 zaraženih dnevno, pune kovid bolnice, i više od 40 preminulih od posledica Kovida 19 dnevno - to je epidemijska slika Srbije poslednjih dana. Istovremeno, na snazi su mere od letos, kada je broj zaraženih na dnevnom nivou bio manji od 100, a i one se ne poštuju.

Ključno pitanje - zašto nema sednice Kriznog štaba i novih mera i kada će ona biti zakazana i dalje ostaje bez odgovora.

Ono što je jasno jeste da su predstavnici medicinskog dela Kriznog štaba tražili restriktivnije mere kako bi se uspostavila kontrola nad epidemijom, a među prvima zatvaranje posle 17 sati kafića, restorana. Budući da se sednica Štaba, na kojoj bi jedino mogle da se donesu bilo kakve mere, pa i one koje se tiču dugo najavljivanih kovid propusnica i dalje izostaje, epidemiolog Predrag Kon tražio je čak i da ih opozovu.

Kon je ranije rekao da su sa poslednje sednice Kriznog štaba – 11. septembra svi izašli ubeđeni da su se dogovorili oko uvođenja kovid propusnica i da je bilo samo neophodno zvanično doneti odluku o primeni. Međutim, do danas propusnice nisu uvedene, a broj novozaraženih raste. Nova sednica još nije zakazana.

Naglasio je da su još u maju tražili da se uvedu kovid propusnice, a da su u julu predlagali restriktivnije mere, kada je epidemiološka situacija bila znatno bolja.

"Ako su protivustavne kovid propusnice, ako ne mogu ni restriktivne mere, molim nekoga da nas opozove, jer mi više nemamo šta da predložimo”, rekao je Kon za RTS.

Potrebne restriktivnije mere

Njegova koleginica virusolog prof. dr Tanja Jovanović smatra da se zakasnilo sa kovid propusnicama i da su potrebne restriktivnije mere kako bi se uspostavila kontrola nad epidemijom.

"U ovom piku je kasno za kovid propusnice, ali kada se uspostavi kontrola nad epidemijom neophodno je da se one uvedu", rekla je Jovanovoić koja je i član Kriznog štaba.

Ona je navela da bi restriktivnije mere podrazumevale zatvaranje posle 17 sati kafića, restorana, butika -  ostaviti samo da rade apoteke, prehrambene prodavnice, benzinske pumpe dok ne dođe do pada broja inficiranih osoba.

"Ovi brojevi su vrh ledenog brega. Verovatno mnogo više ima inficiranih koji ne dođu do lekara koji imaju blažu kliničku sliku", navela je ona za RTS.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Pune kovid bolnice

Ostali članovi medicinskog dela Kriznog štaba nisu se oglašavali. Euronews Srbija zvao je više njih, ali niko nije želeo da da govori na ovu temu.

Lekari koji rade u crvenim zonama su saglasni da se virus neće zaustaviti sam i da je neophodno da se interveniše. Srbija već duže stagnira na 53 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva. Na snazi su mere: nošenje maski u zatvorenom prostoru, distance, dezinfekcija, zabrana okupljanja za više od 500 ljudi. Međutim, te mere se ne poštuju, jer ih niko ne kontroliše.

Epidemiološka situacija nikada nije bila gora

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac dr Zoran Bekić kaže da epidemiološka situacija nikada nije bila gora i da je tokom leta propuštena šansa da se veći broj građana vakciniše.

"U ovakvoj situaciji mora se razmišljati i o uvođenju drastičnijih mera, pa i o zatvaranju, ali samo ukoliko bi se to vreme iskoristilo za ubrzanu vakcinaciju", rekao je koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu za RTS.

U Domu zdavlja u Nišu kažu da dnevno imaju oko 3.000 pregleda u kovid ambulantama, što je ogroman broj za grad koji ima oko 300.000 stanovnika. 

Direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan kaže da će od ponedeljka osma ekipa imati punktove na fakultetima za studente koji žene da se vakcinišu. Smatra da se virus može zaustaviti samo ukoliko se pooštre kontrole postojećih mera .

"Mora se poštovati mera nošenja maski u zatvorenom, rastojanje. Potpuno zatvaranje je teško ostvarivo, ali mogu se rigoroznije kontrolisati svi objekti. Takođe, da se zabrane svadbe, veselja. Najviše nam u kovid ambulante dolaze posle veselja”, rekao je Jerkan za Euronews Srbija.

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da je Udruženje "Ujedinjeni protiv kovida" uputilo danas apel vlasti i građanima da se zbog katastrofalne epidemiološke situacije zatvore svi objekti koji nisu neophodni na četiri nedelje.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Lekari kažu da se epidemija neće zaustaviti bez restriktivnijih mera

"Situacija je dramatična i normalno bi bilo da je Krizni štab makar nešto preduzimao, onda bi i mere bile mnogo blaze. Umiraće se sve više, masovno se umire, neko mora da snosi za to odgovornost", naveo je Radovanović.

Kritikovao je medicinski deo Kriznog štaba što na početku novog talasa u julu nisu preduzeli ništa da se broj inficiranih smanji i što nisu kontrolisane minimalne mere koje su na snazi.

Ističe da zbog "pasivnosti" i ne preduzimanja mera kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi neko mora krivično da odgovara.

Smatra da je medicinski deo Kriznog štaba morao u aprilu i maju, kada tvrde da su tražili uvođenje kovid propusnica, da obavesti javnost o tome. Takođe, da obaveste javnost i ukoliko su tražičli restriktivnije mere u julu.

"Sada se pojavilo ovih dana da su nezadovoljni, zato što je pritisak javnosti veliki i zato što smo postavili pitanje njihove odgovornosti. Ranije nisu izlazili sa izjavama da im nešto smeta", rekao je on.

Ističe da su članovi medicinskog dela Kriznog štaba morali da budu izričiti kada je trebalo preduzimati mere i da kažu "ili ćete poštovati struku ili podnosimo ostavku".

"To bi bilo jedino časno. Ako su ostali u tome, onda snose odgovornost i onda je njihova zajednička odluka je da se ništa ne preduzima. Da su imali drugi stav prvo su trebali da obaveste  javnost, a to nisu uradili do pre neki dan. Drugo podneli bi ostavke. Ako su pristali da žrtvuju naučne i stručne principe zarad nekog mira i zajedničkog slikanja, onda je to njihova odgovornost", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija