Društvo

Visoki savet sudstva: Kampanja neprimerenog uticaja na provosuđe

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

16:00

Visoki savet sudstva: Kampanja neprimerenog uticaja na provosuđe
Visoki savet sudstva: Kampanja neprimerenog uticaja na provosuđe - Copyright Wikipedia.org/ George Groutas

veličina teksta

Aa Aa

Visoki savet sudstva (VSS)  ponovo je negodovao zbog "kontinuirane kampanje neprimerenog uticaja na pravosuđe", koja je, tvrde, počela nakon dopune pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade bankarskih kredita.

U saopštenju dostavljenom medijima VSS ocenjuje da su periodični ulični protesti koje organizuju "neformalne grupe u okviru advokature", praćeni vulgarnim transparentima i skandiranjem, obilascima sudskih zgrada i njihovim korišćenjem kao binama za javne nastupe, primer zloupotrebe slobode govora i javnog okupljanja i pokušaj nelegitimnog uticaja na sudske postupke, za čije su ishode neposredno zainteresovani.

"Sudije Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, izložene su javnom omalovažavanju zbog izraženog mišljenja u obavljanju sudijske funkcije, čime se nastavlja pokušaj podrivanja autoriteta i nezavisnosti sudstva kao jedne od grana vlasti", navodi VSS.

Ističe da je na pravosuđu zadatak da pred ovakvim neprimerenim pritiscima bude jednako postojano kao i pred političkim, medijskim i svakim drugim sa kojima može da se suoči u svom radu.

U tom kontekstu je VSS pozvao advokatske komore da reaguju.

Inače, novi sastav Upravnog odbora Advokatske komore Srbije večeras treba da održi sednicu povodom zauzimanja stava u vezi sa spornim pravnim stavom Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija