Društvo

"Kupujem vodu da okupam decu": Istraživanje Batuta pokazalo da u čak 21 gradu voda nije za piće, najteže u Vojvodini

Komentari
Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Kupujem vodu da bih mogla da okupam decu, da ručamo i da pijemo", kaže u razgovoru za Euronews Srbija Maja Horvat, majka troje dece iz Titela, jednog od gradova sa najlošijom pijaćom vodom u Srbiji.

Primer Titela nije jedinstven u Srbiji. Neispravnu vodu za piće ima čak 21 grad, a najveći broj njih nalazi se upravo u Vojvodini, pokazala je analiza Instituta za javno zdravlje Batut. Koliko je situacija teška i ozbiljna, pokazuje podatak "Batuta" da čak 60 odsto stanovnika Vojvodine pije neispravnu vodu. U Severnobanatskoj oblasti blizu 80 odsto testiranih uzoraka vode bilo fizičko-hemijski neispravno, dok po mikrobiološkoj neispravnosti prednjači Severnobačka oblast. S druge strane, na jugu Srbije ozbiljan problem sa vodom za piće ima ukupno pet opština.

Zbog loše situacije sa kvalitetom vode uroženo je, pre svega, zdravlje ljudi. Sanja Bijelović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine u razgovoru za Euronews Srbija ukazuje upravo na taj problem. Kako kaže, voda koja teče iz česama u gradovima širom Vojvodine može da im napravi ozbiljne zdravstvene probleme ukoliko je duže vreme konzumiraju.

"Negde oko 60 odsto Vojvodine nažalost nema ispravnu vodu na slavini. Osnovni uzroci  su uvek fizičko-hemijski i među njima dominira arsen, zbog čega pojedini vodovodi dobijaju zabranu upotrebe. Arsen je dokazani kancerogen, vezan je za karcinome mokraćne bešike, digestivnog trakta, karcinoma kože, eventualno karcinom pluća kada se udiše. Tako da on dugoročno može da napravi probleme po zdravlje ljudi. Kada nemamo vodu koju koristimo, onda izbegavamo alternativnim izborima", objašnjava Bijelović.

"Kupujem vodu da okupam decu"

Jedan od vojvođanskih gradova koji ima problem sa vodom je i Titel, koji inače spada u naselja sa najlošijom pijaćom vodom u zemlji.

Maja Horvat iz ovog mesta, ima troje dece i u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je problem sa vodom konsantan, ali da građani nikakve odgovore o ovom problemu od nadležnih ne dobijaju.

"Svakodnevno je voda crna i smrdi. Jednostavno, nije dobra ni za piće, ni za kuvanje, ni kupanje. Kupujem vodu da bih mogla da okupam decu, da ručamo i da pijemo. Problem postoji godinama unazad, ali se ništa ne preduzima da se reši", kaže Horvat i dodaje da zbog probelma sa vodom baca novac, jer sa jedne strane kupuju vodu, dok sa druge je redovno plaćaju vodovodu koja je neispravna i neupotrebljiva.

Euronews/Printscreen

 

Pored Titela, najpoznatiji slučaj je Zrenjanin, gde je zabrana na snazi već 17 godina, ali je situacija slična i u Temerinu, Kanjiži, Adi, a od početka ove godine i u Novom Kneževcu.

Profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta Dejan Krčmar kaže za Euronews Srbija da bi jedino rešenje za ovaj višedecenijski problem bila izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode.

"Moramo svi da budemo svesni da ne postoji neki čarobni štapić i da je to sad neki kontejner koji će neko odmah doneti i da ćemo imati odmah ispravnu vodu. Znači, ono što bi trebalo da se radi, to su ta poluindustrijska postrojenja i ispitivanja koja mogu da traju i do šest meseci ili godinu dana i da se da najoptimalnija tehnologija, jer veoma nam je bitno da tehnologija bude ispravna, ali da sa druge strane ne bude jako skupa, jer posle to građani ili neko treba da plati", rekao je Krčmar.

Bjelović kaže da Vodjvodina nema problem sa infrastrukturom ali i da potrebna edukacija građana kao i ulganje u Fabrike voda kako bi se njen kvalitet značajno poboljšao. 

"Vojvodina ima dobru infrastrukturu. Treba se više ulagati u fabrike vode kao i da se prepozna značaj toga, na čemu se ne radi dovoljno a to se održava i na kvalitet vode. Neke stvari zavise i od nas, to znači da čistimo bojlere ili da pustimo da voda malo isteče kada je pustimo", navela je Bjelović i dodala da nešto kvalitetniju vodu imaju građani u većim mestima kao što su Novi Sad, Pančevo, Subotica i Somor. 

Pet opština na jugu ima problem sa vodom

Sa druge strane, na jugu Srbije situacija nešto bolja, a ni tu nije zanemarljiva. Ozbiljan problem sa vodom za piće ima ukupno pet opština: Babušnica, Merošina, Kuršumliji, Prokuplju i Blacu.

Za razliku od Vojvodine, gde je problem globaniji zbog neulaganja u fabrike vode, na jugu najveći problem je u selima gde su vodovode gradili sami meštani i gde zbog toga nema redovne kontrole. Zbog toga dešava da voda uopšte nije za upotrebu i to dodatno otežava život ljudima.

Euronews/Printscreen

 

Na primer, u opštini Blace samo prošle godine, zbog neispravne vode za piće, dva puta je proglašavana vanredna situacija. Više od mesec dana građani su vodu točili iz cisterni ili je kupovali, a mnogi se, kažu, i sada snalaze. 

"Većina vodu kupuje, ili je uzima iz bunara. Ona dođe lepo, ali se zagadi kasnije u mreži i takva dođe do nas", kažu meštani.

Euronews Srbija

Ivan Burgić, predsednik Opštine Blace kaže za Euronews Srbija da se voda zagadi jer je vodovodna mreža odavno zastarela.

"Imamo problem sa akumulacijom koja je malog kapaciteta i sve manjeg, jer je u eksploataciji više od 40 godina, a vek joj je bio predviđen na nekih 20 godina. Te cevi, koje su u eksploataciji duže od 40 godina, imaju mnogo taloga i po zidovima i, svaki put kad nestane voda javlja se veliko zamućenje", kaže on i dodaje da je iz budžeta saniran deo mreže, međutim, u kasi ove opštine para nema dovoljno. Pomoć od države očekuju i za rekonstrukciju postrojenja za pijaću vodu.

Slična situacija je i u Kuršumliji, u selu Baćoglava. U ovom delu zemlje većinu vodovodne mreže gradili su meštani, a ona je ugavnom zastarela i ne kontroliše se redovno.

Miloš Todorović, meštanin Baćoglave rekao je za Euronews Srbija da su upravo zbog toga meštani letos zvali niški Institut za javno zdravlje čiji rezultati su pokazali da voda nije ispravna i da nije za upotrebu.

"Rezultati su pokazali da voda nije za piće, niti za bilo kakvu upotrebu i zabranili su nam da je koristimo", kazao je on.

Komentari (0)

Srbija