Društvo

Zatvoren izvor Slatina u Vrnjačkoj Banji: Aktivisti upozoravaju na nelegalne bušotine, nadležni tvrde da je sve u redu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljiljana Pavlović

23/09/2021

-

18:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na izvoru mineralne lekovite vode Slatina u Vrnjačkoj Banji nema vode. Neki meštani smatraju da je to zbog nekontrolisanog bušenja i eksploatacije i strahuju da bi i drugi izvori mogli da presuše. Nadležni tvrde da banjske vode nisu ugrožene.  

Na izvoru Slatina vrata su zatvorena. Na njima stoji obaveštenje da je u toku revitalizacija bušotina. Vode nema, a gosti su, kažu u banji, pre svega, zbog nje. Anketirani građani kažu da su navikli na vodu sa izvora i da su se iznenadili kada su videli da je zatvoren. 

"Ja sam već desetak godina u banji, ovo je prvi put da se ovo desilo", rekao je jedan od posetilaca, a drugi se plaše da će i drugi izvori biti zatvoreni. 

"Bruka i sramota za državu Srbiju, za banju, za sve živo. Dolazimo zbog vode, da li je tako ili nije? A vode nema", rekao je jedan anketirani građanin. 

U Specijalnoj bolnici Merkur, koja upravlja ovim izvorištem, kažu da meštani i gosti ne treba da brinu jer Slatina nije ugrožena, već se samo, privremeno sanira.

"Revitalizacija podrazumeva pročišćavanje bušotine koju smo uradili jer je u jednom trenutku opao vodeni stub na izvoru i bio je manji dotok", rekao je Božidar Vučković iz Specijalne bolnice Merkur.

U nekoliko navrata prošle godine vode nije bilo ni na izvoru Jezero. Dragan Brđović, aktivista iz Vrnjačke banje, kaže da ne veruje u obrazloženje nadležnih da je reč samo o sanaciji bušotina.

"To ima veze samo sa novim bušotinama i tom eksploatacijom bez kontrole, to uništava sve izvore u banji. Oni su dijamant, sve su to pokupili ovi što prave hotele i terme", rekao je on.

Nadležni: "Nema nekontrolisanog bušenja"

I dok neki meštani zbog toga protestuju svakog vikenda, nadležni tvrde da nema nekontrolisanog bušenja. 

"Ako postoji neki takav sličan termin, onda bi trebalo koristiti nekontrolisano crpljenje vode od strane odredjenih korisnika, ali svi radovi koji su izvođeni bili su uz izdato odobrenje od strane Ministarstva rudarstva, sektora za geologiju", napomenuo je Vučković.

Kako je naveo predsednik Opštine Vrnjačka Banja Božidar Vučković, Bušenje se radi tako što se dobije istražno pravo od ministarsva i svako ima pravo da buši u zoni esploatacionog prava.

"Opština Vrnjačka Banja nema zakonske ingerencije da bilo koga spreči, to nije u našoj nadležnosti, mi samo u svojstvu dobrih domaćina brinemo o našem vodnom resursu, i tako se i ponašamo. Naravno, eksploataciona dozvola će reći koliko i da li mogu da je koriste određeni subjekti", rekao je.

Nadlezni kažu da će vode na Slatini ponovo biti za nekoliko dana. Aktivisti da će, ipak, nastaviti proteste.

Prvi izvor koji je bio zatvoren u Vrnjačkoj Banji bio je Snežnik. Pet godina nije radio jer je voda u njemu bila neispravna zbog izlivanja kanalizacije iz obližnje zgrade. Ponovo je otvoren 2017. godine, a kraj ovog, zaštićenog izvorišta, nikla je zgrada od četiri hiljade kvadrata.

Komentari (0)

Srbija