Društvo

Danima kolone teretnjaka čekaju na granicama, Uprava carina: Problem je na drugoj strani

Komentari

Autor: Euronews

27/05/2021

-

14:35

Danima kolone teretnjaka čekaju na granicama, Uprava carina: Problem je na drugoj strani
Danima kolone teretnjaka čekaju na granicama, Uprava carina: Problem je na drugoj strani - Copyright EPA/Zoltan Balogh

veličina teksta

Aa Aa

Stotine kamiona tokom tri dana stajalo je na granicama Srbije u nepreglednim kolonama čekajući ulazak na teritoriju Evropske unije. Na nekim graničnim prelazima, na izlazu iz zemlje, vozače je čekala višečasovna "pauza". Iz Uprave carina je za Euronews Srbija potvrđeno da je došlo do formiranja kolona kamiona na graničnim prelazima sa Mađarskom i Hrvatskom.

Kako se navodi u saopštenju, na ulaz u te dve zemlje kamioni čekaju i po nekoliko sati, ali organi Republike Srbije, uključujući i carinu, preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se takva situacija što pre okonča.

"Carinska služba Srbije nema nikakvog uticaja na stvaranje kolone teretnjaka, jer je proces rada organizovan tako da za izlaznu proceduru svakog pojedinačnog kamiona nije potrebno više od tri minuta. Nažalost, to ne znači mnogo kada je međuzona između dve zemlje neprekidno popunjena, pa kamioni ne mogu da uđu u susednu državu zbog minimalne propusne moći na drugoj strani granice", navodi Uprava carina.

Razloge, kako se navodi, za novonastalu situaciju treba tražiti u spremnosti ograna susednih država da ubrzaju ulazne procese i prilagode tempo rada povećanom prilivu teretnih vozila sa naše strane granice.

"Uveravamo vas da su svi raspoloživi resursi i ljudstvo pograničnih organa Republike Srbije maksimalno angažovani i posvećeni tome da se opravdano nezadovoljstvo prevoznika što pre reši, kao i da se spreči negativan uticaj koji bi takva pojava mogla imati na pozitivan privredni ambijent koji Srbija pokušava da kreira i stimuliše", navodi se u saopštenju dostavljenom Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija