Društvo

Lončar poručio da je doneta odluka šta će biti sa lekarima koji kažu pacijentima da ne treba da se vakcinišu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

12:25

Lončar poručio da je doneta odluka šta će biti sa lekarima koji kažu pacijentima da ne treba da se vakcinišu
Krizni štab - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Lekarska komora Srbije će pokrenuti proces i prijavu za ugrožavanje zdravlja i života ljudi protiv lekara koji kažu pacijentu da ne treba da se vakciniše, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao da će u tom slučaju lekar ići na Sud časti pri Lekarskoj komori Srbije i da to znači da će onda "verovatno izgubiti licencu".

"To je odluka struke, a članovi Lekarske komore Srbije su svi lekari u Srbiji. Podržavam tu odluku, to je nešto neminovno", rekao je Lončar novinarima ispred Univerzitetske dečje klinike "Tiršova".

On je naveo da raste broj zaražene dece i da trenutno skoro da nema porodice i škole, gde neko dete nije pozitivno na kovid.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je od danas u funkciji broj mobilnog telefona 064/88-11-405 na koji građani, putem viber aplikacije, mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

"Pitanje trenutka kada će se uvesti kovid propusnice"

Lončar je rekao i da je pitanje trenutka kada će se u Srbiji uvesti kovid propusnice, jer, kako kaže, razlog je jednostavan, a to je spasavanje ljudskih života.

"Smatram da ćemo morati, pre ili kasnije, da dođemo do kovid propusnica. U velikoj većini zemalja to funkcioniše i radi", rekao je Lončar novinarima.

On smatra da neće biti nikakav problem da se kovid propusnice kontrolišu i da će inspektor metodom slučajnog uzorka izdati prijavu objektu koje ne bude poštovalo tu meru.

"Zalagaću se da to bude ozbiljna kazna koja će ih odvikavati od toga", naglasio je Lončar i dodao da je svaki kafić, restoran, bioskop... odgovoran za sebe, te da oni treba da puste ljude unutra ukoliko su vakcinisani ili imaju negativni antigenski ili PCR test.

"Mlađi su takođe prenosioci"

Lončar je rekao da deca bolje podnose infekciju i imaju nešto blaže kliničke slike, ali istakao je da su mlađi takođe prenosioci i mogu da prenesu zarazu starijima.

Ministar je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je najkritičnije u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, gde, kako kaže, ne padaju brojevi novoobolelih.

"Računajte da je svuda kritično. Imamo problem na nivou cele Srbije", rekao je Lončar.

Ministar je dodao i da "nema teoretske šanse" da će uskoro neka kovid bolnica izaći iz takvog sistema lečenja.

"Na ivici smo da Zemunsku bolnicu stavimo u kovid sistem, takva je situacija", istakao je Lončar.

Rekao je i da veliki broj ljudi, koji nisu kovid pozitivni, trpe čekajući da dođu do lekara i dodao da je jedino rešenje u masovnoj vakcinaciji.

Lončar je danas u Tiršovoj razgovarao sa dr Martinom Kostolnijem, svetski poznatim kardiohirurgom iz Londona, koji je prethodnih dana zajedno sa srpskim kolegama, obavio tri operacije u toj zdravstvenoj ustanovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija