Društvo

Upravni odbor Advokatske komore Srbije izglasao dvodnevnu obustavu rada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/10/2021

-

13:46

Upravni odbor Advokatske komore Srbije izglasao dvodnevnu obustavu rada
Upravni odbor Advokatske komore Srbije izglasao dvodnevnu obustavu rada - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) izglasao je dvodnevnu obustavu rada advokata, 20. i 21. oktobra, iz protesta prema stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita, koje smatra spornim. Ova odluka dovešće do odlaganja suđenja i drugih postupaka.

Kako je saopšteno, Upravni odbor je usvojio predlog predsednice AKS Jasmine Milutinović, te će 20. oktobra početi obustava rada.

Na sednici UO AKS, koja je trajala četiri sata, odlučeno je i da se 6. novembra održi konferencija svih advokata u Srbiji kako bi se advokatura jedinstveno odredila prema pravnim stavovima Građanskog odeljenja VKS od 16. septembra, odnosno dopuni mišljenja u vezi sa naplatom obrade troškova kredita i stavom u vezi sa pravom banke da naplati klijentu premiju osiguranja kredita.

Istog dana, nakon konferencije će se održati sednica skupštine AKS na Pravnom fakultetu u Beogradu, rečeno je Tanjugu u toj komori.AKS će prethodno zatražiti odobrenje od Kriznog štaba za epidemiju korona virusa odobrenje za održavanje konferencije advokata, kojih u Srbiji ima oko 11.000. Konferencija će biti održana ili u Kombank dvorani ili u hali Ranko Žeravica uz odobrenje Kriznog štaba.

Pomenuti stavovi su sporni za advokaturu, koja već mesec dana negoduje uz ulične proteste tvrdeći da su ovi stavovi doneti u korist banaka, a na štetu građana, suprotno dosadašnjoj sudskoj praksi. Prema ovim stavovima, građani bi počeli da gube većinu sporova protiv banaka, koje su do sada mahom dobijali, a troškove postupka su naplaćivali njihovi advokati koji ih u njima zastupali.

 

 

 

 

 

Advokati Srbije okupili su danas ispred sedišta Advokatske komore Srbije tokom sednice Upravnog odbora na kojoj se razmatrala upravo obustava rada zbog stava Vrhovnog kasacionog suda o bankarskim postupcima u obračuna naknada za kredite.

 

 

Član UO AKS Dragoslav Ljubičanović rekao je da će preneti stav okupljenih advokata, navodeći da se stavom VKS pokušava izmeniti praksa u postupanju sudova. To je dokaz pravne nesigurnosti, to je ono zbog čega građani strepe, rekao je Ljubičanović i poručio da "ako ulazimo u obustavu, onda nema bušenja". Ljubičanović je ukazao i da je stav VKS u suprotnosti sa praksom VKS. On je, međutim, ukazao da ovo nije jedini razlog protesta advokata, već "vrh ledenog brega". Advokat

Rade Cvijetić naveo je primer da postoji 30.000 pravosnažnih presuda protiv banaka za nezakontu naplatu troškova obrada kredita i osiguranje NKOSK, a da postoji dva puta više prvostepenih presuda protiv banaka. Banke nemaju nijednu presudu, a mi 100.000, rekao je Cvijetić i istakao da se u Srbiji događa još jedna neobična stvar, a to je da Narodna banka Srbije tumaču stav VKS.

Advokat Miroslav Živković imenovao je članove UO AKS koji su protiv obustave rada advokata, među kojima su Dragoljub Đorđević, Krsto Bobot, Nemanja Jolović, Jasmina Milutinović i Jugoslav Tintor.

Komentari (0)

Srbija