Društvo

Obradović: U proteklih godinu dana izvršeno milion kontrola sprovođenja antikovid mera, napisano 9.000 kazni

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2021

-

14:41

Obradović: U proteklih godinu dana izvršeno milion kontrola sprovođenja antikovid mera, napisano 9.000 kazni
Obradović: U proteklih godinu dana izvršeno milion kontrola sprovođenja antikovid mera, napisano 9.000 kazni - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Inspektori, na svim nivoima, u proteklih godinu dana, sproveli su blizu milion kontrola primene mera protiv koronavirusa i napisali više od 9.000 kazni, izjavila je danas predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, ministarka Marija Obradović.

Ona je istakla da su inspektori sada spremni i za kontrolu kovid propusnica i pojasnila da će njihova uloga predstojećeg vikenda biti više savetodavna, dok će se od ponedeljka pisati prekršajni nalozi.

Obradović je poručila i da će svih 46 republičkih, pokrajinskih i lokalnih inspekcija nastaviti da vrše nadzor nad primenom antikovid mera, pre svega u privredi.

"Apelujem na građane i javnost da se vakcinišu, da se pridržavaju mera, jer je to jedini način da se izborimo sa kovidom", rekla je ministarka nakon pete sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor.

Srbiji nedostaje još 1.000 inspektora

Dodala je da najavljeni protesti i protivljenje kovid propusnicama neće doneti ništa dobro, te da nije cilj da inspektori kontrolišu svakog građana pojedinačno.

Navela je i da inspekcijski kapaciteti nisu dovoljni za optimalnu kontrolu u ruralnim delovima Srbije, ali da se radi na uvođenju još 1.000 inspektora koji nedostaju sistemu inspekcijskog nadzora.

Podaci Radne grupe koja radi na kontroli primene protivepidemijskih mera u protekloj godini, pokazuju da je privredi izrečeno 2.500 kazni u iznosu od preko 250 miliona dinara, najčešće tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima.

Građani kažnjavani tri puta više od privrede

Više od 30.000 nepravilnosti pronašlo je oko 2.400 inspektora, a građani su kažnjavani čak tri puta više od privrede - svaki drugi zbog nenošenja maske.

Moravički okrug je najbolje kontrolisao primenu preventivnih mera, dok je u Beogradu izrečena skoro polovina ukupnog broja kazni.

Zahvalnice za izuzetan doprinos sprovođenju mera su prilimi gradovi Beograd i Kragujevac, republičke inspekcije za turizam, rad i drumski saobraćaj, kao i sanitarne inspekcije iz Čačka, Sombora i Beograda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija