Društvo

Sekulić za Euronews Srbija: Spor napredak po pitanju životne sredine, ne znamo da li su vode i vazduh čistiji nego pre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2021

-

23:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Poglavlje 27, koje je deo klastera 4, koje bi prema poslednjim najavama trebalo da se otvori krajem ove godine, moglo bi da ubrza Vladu Srbije i nadležne insitucije da se konkretnije pozabave pitanjem životne sredine, čemu se do sada nije pridavao veliki značaj, rekao je za Euronews Srbija Goran Sekulić iz Svetskog fonda za zaštitu prirode.

On je dodao da je i prema prošlonedeljnom izveštaju Evropske komisije (EK) ocenjeno da napretka po ovom pitanju ima, ali da je limitiran. 

Inače juče je objavljen izveštaj Koalicije 27 pod nazivom "Poglavlje 27 u Srbiji: Napredak pod ključem" koji je pokazao da su građani izašli iz karantina, da je životna sredina konačno postala društvena tema u Srbiji, ali da su institucije i dalje ostale zatvorene za javnost. 

"Interakcija državnih institucija po pitanju zaštite životne sredine i dalje gotovo da ne postoji. Za ovu oblast to je jako bitno, jer se radi o kompleksnim problemima o kojima građani treba da budu informisani. Inače se kod nas sporo napreduje u pitanjima unapređenja životne sredine, a to je zbog toga što je potrebna dobra saradnja civilnog sektora i državnih institucija", kaže Sekulić.

Upitan da prokomentariše celokupan zaključak Izveštaja Koalicije 27, Sekulić kaže da je u okviru njega analizirano 10 oblasti koje se tiču životne sredine i da se ni u jednoj nije pokazao kompletan napredak.

"Nemamo ni jednu oblast da možemo biti zadovoljni. Analizirali smo više njih među kojima su buka, šumarstvo, upravljanje vodama, zaštita životne sredine i slično. U nekim oblastima smo uvedeli određen napredak, ali on se uglavnom sveo samo na zakonodavni nivo. Drugih pomaka gotovo da nema. Bar ne onim tempom kakav bi trebalo da bude da bi se osetio napredak. Veliki problem je zapravo da li se i šta događa na terenu. Mi ne znamo da li su naše vode i naš vazduh čistiji ili da li je naša priroda zaštićenija nego ranije", dodao je.

"Pomaka ima ali je limitiran"

Inače, u izveštaju Evropske komisije, koji je objavljen prošle nedelje, između ostalog se govori i o stanju životne sredine u Srbiji. U njemu se navodi da je postignut određeni nivo pripremljenosti u oblasti životne sredine i klimatskih promena, ali se on odnosi pre svega na ispunjavanje prošlogodišnje preporuke za usvajanje zakona o klimi. Iz EK dalje navode da je neophodno poraditi na drugim pitanjima među kojima su energetski i klimatski plan i njegova transparetnost, zatvaranje neusaglašenih depnija, unapređenje međuinstitucionalne koordinacije i slično.

Komentarišući ovaj izveštaj, Sekulić je rekao da je i kao u zaključku Izveštaja Koalicije 27, i u izveštaju EK evidentirano da pomaka ima, ali da je on, kako kaže, limitiran.

"To zapravo znači da su i iz EK ocenili da se nešto malo radi po ovom pitanju, da pomaka zaista ima, ali da to nije dovolno. Tačnije oni kažu da je pomak limitiran. Ovo možemo da shvatim tako da se navodi da se nešto radi, ali da to oraničeno. Taj pomak mora da bude mnogo veći i mnogo brži", objašnjava on.

Upitan da prokomentariše mogućnost građana da učestvuju u donopšenju odluka kada je reč o unapređenju životne sredine, Sekulić kaže da naše zakonodavstvo to omogućava.

"Postoji puno prilika, naši zakona to dozvoljavaju i obavezuju donosioce odluka da uključuju građane u realizaciju raznih projkata. Činjenica je da su oni zainteresovani, ali nekako su margnalizovani kada su u pitanju institucije koje ne prepoznaju taj potencijal", kaže on i navodi da su u poslednjih dve godine, za donošenje nekih odluka, isključeni upravo građani pod izgovorom trenutne epidemiološke situacije.

Međutim, Sekulić dalje kaže da pored otovrenosti institucija, treba raditi i dalje na edukovanju građana o pitanjima životne sredine.

"Građani inače teško dolaze do pravih informacija. Na primer oni ne znaju kakvo je stanje njihovih voda ili vazduha. Podaci postoje ali vam je i potrebno određeno znanje da dođete do njih i da ih razumete", rekao je Sekulić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija