Evropa

Sukob u Briselu: Evropski parlament sprema tužbu protiv EK zbog neuspeha u održavanju vladavine prava

Komentari

Autor: Euronews

21/10/2021

-

18:30

Sukob u Briselu: Evropski parlament sprema tužbu protiv EK zbog neuspeha u održavanju vladavine prava
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament (EP) sprema tužbu protiv Evropske komisije (EK) zbog propusta oko sprovođenja mehanizma koji uskraćuju sredstva državama članicama EU koje krše vladavinu prava.

Do ove reakcije je došlo ubrzo nakon što je poljski ustavni sud doneo odluku kojom osporava najviši autoritet zakona EU.  Zapravo, Poljska nije konkretno spomenuta u izjavi predsednika Evropskog parlamenta (EP) Davida Sasolija koji se ovim povodom oglasio, ali ona je objavljena dan nakon što se predsednica EK Ursula fon der Lajen sukobila sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim oko nepoštovanja vladavine prava tokom rasprave sa evropskim poslanicima.

profimedia

 

Rasprava, koja se tada dogodila u Evropskom parlamentu, skrenula je pažnju na ozbiljnost pitanja zakona koje države članice treba da poštuju i ugrožavanja kohezije EU.

Sasoli se ubrzo nakon ovog sukoba oglasio i poručio da smatra da one države koje krše vladavinu prava, a jesu deo evropske zajednice, treba svakako da budu i sankcionisane.

"Države članice EU koje krše vladavinu prava ne bi trebale da primaju sredstva ove institucije. Prošle godine se Parlament snažno borio sa mehanizmom koji bi to obezbedio. Međutim, do sada EK nije želela da to sprovode", rekao je tada Sasoli.

profimedia

 

Inače, mehanizam koji je uveden početkom godine omogućava  uskraćivanje sredstava EU državama članicama koje svesno prkose vladavini prava i ne poštuju ih. Upravo to je izazvalo velike sukobe u bloku, pre svega  Mađarske i Poljske koje sve vreme osporavaju i prkose vladavini prava.

Međutim, uprkos tome, EK još nije koristila mehanizam kažnjavanja članica, i pored tvrdnje Fon der Lajen da odluka poljskog suda neće ostati bez odgovora.

Zbog toga je Sasoli i saopštio da EP priprema tužbu protiv EK "kako bi se osiguralo da se pravila EU sprovode".

"Evropska unija je zajednica izgrađena na principima demokratije i vladavine prava. Ukoliko su one ugrožene u nekoj državi članici EU, neophodno je reagovati kako bi ih zaštitili", rekao je Sasoli.

Inače, poslanici EP upozorili su u julu ove godine da situacija u nekim zemljama EU "zahteva hitnu intervenciju" u istrazi kršenja vladavine prava. Francuski zvaničnik, koji je govorio anonimno, saopštio je juče da bi ipak bilo logično da se sačeka oko donošenja presude.

Parlament je takođe saopštio da će povući postupak ukoliko EK "preduzem potrebne mere".
Pored Poljske, na udaru je i Mađarska koju je u posebnoj rezoluciji 8. jula EP osudio zakon koji zabranjuje prikazivanje LGBT sadržaja u školskim i obrazovnim materijalima. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa