Društvo

Milutinović: Advokatura udružena u mišljenju da je VKS potpuno izmenio stav

Komentari

Autor: Fonet

02/11/2021

-

10:54

Milutinović: Advokatura udružena u mišljenju da je VKS potpuno izmenio stav
Milutinović: Advokatura udružena u mišljenju da je VKS potpuno izmenio stav - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Advokatura je udružena u mišljenju da dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) od 16. septembra, a posebno obrazloženje, nisu dopuna stava najvišeg suda iz 2018. godine, već potpuno izmenjen stav, ocenila je predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović, ističući da je sudska praksa bila ujednačena i nije bilo potrebe za dopunom stava.

Zauzimanje stavova van suđenja je neprihvatljivo i ustavno nije komforno, rekla je Milutinović za današnju "Politiku", uz napomenu da je zauzimanje stavova "nasleđe komunističkog režima".

"Kada VKS zauzme stav u konkretnom predmetu, on je to uradio kroz suđenje, ali kada zauzima stav van suđenja, on ugrožava nezavisnost suda i utiče na sudiju, objasnila je ona. To je svojevrsni pritisak na sudije. VKS mora da sudi, a ne da obavlja nadzor nad radom nižestepenih sudova", rekla je Milutinović.

Podsetimo, na konferenciji za medije Advokatskog protestnog odbora odžanoj prošle sedmice, saopšteno da je da Vrhovni kasacioni sud (VKS) krivotvorio odluku Evropskog suda pravde (ESP) koja je doneta u korist građana, a protiv banaka, zbog čega će advokati najverovatnije prisupiti totalnoj totalnoj obustavi rada, dok se ne ispune njihovi uslovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija