Društvo

Ne stišava se bura zbog spora s bankama: Advokati najavili mogućnost totalne obustave rada

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

27/10/2021

-

15:08

Ne stišava se bura zbog spora s bankama: Advokati najavili mogućnost totalne obustave rada
Ne stišava se bura zbog spora s bankama: Advokati najavili mogućnost totalne obustave rada - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je krivotvorio odluku Evropskog suda pravde (ESP) koja je doneta u korist građana, a protiv banaka, zbog čega će advokati najverovatnije prisupiti totalnoj totalnoj obustavi rada, dok se ne ispune njihovi uslovi, izjavio je danas advokat Miroslav Živković na konferenciji za medije Advokatskog protestnog odbora.

"Težimo totalnoj obustavi", rekao je Živković najavljujući da će odluka o tome biti doneta 6. novembra.

Advokat Nikola Živulović rekao je da se nada da će da odluka biti izglasana, "biće paralisano pravosuđe i iz te obustave bi moralo da dođe do dogovora između advokata i izvršne vlasti".

Miroslav Živković je, osporavajući stav VKS, rekao rekao da je dopunom stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine dato "katastrofalno" mišljenje da banke ne moraju da dokazuju svoje troškove, što je u suprotnosti sa pravnom logikom.

Kako je naveo, banke su od dodatnih troškova i troškova provizija imale korist od 329 miliona evra tokom 2020. godine, a od svoje redovne delatnosti oko 219 miliona evra, dok su u poslednjih 20 godina ostvarile dobit od tri milijarde evra, uključujući kamate. Kao glavnog krivca za to naveo je "sudiju Dragiša Slijepčević, koji je bio šef radne grupe za izmenu Zakona o krivičnom postupku".

Advokat Nikola Živulović je prikazavši snimak u trajanju od 46 sekundi na kom sudija Slijepčević govori ostalim sudijama šta da rade, poručio da se on ponaša kao zagovornik banaka.

Advokati su Ustavnom sudu podneli zahtev za ustavnost zakona i ustavnu žalbu, rekao je Živulović i dodao da je sada na sudu da vidi kako će postupiti.

Dopunu obrazloženja stava VKS, advokat Miloš Andrijašević ocenio je kao falsifikat, naglasivši da je neverovatno da VKS pogrešno citira presude Evropskog suda pravde i da to je krivično delo. Kako je rekao, prema odluci VKS, banke nisu dužne da dokazuju troškove na ime obrade kredita koje su naplaćivale klijentima.

"Već četiri godine se vode sporovi i banke nisu dokazale šta je obrada kredita", ukazao je Andrijašević.

On je podsetio da se Republika Srbija potpisivanjem Sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji obavezala da pruži najveću moguću zaštitu potrošača i da mora primeniti presude Evropskog suda pravde.

Prema njegovim rečima, predstoji epska borba za opstanak nezavisnih advokata, građana i sudija i poručio sudijama da su advokati uz njih i da sude po zakonu i da ništa ne brinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija