Društvo

Vesić o gradilištu na Vračaru: Građevinska inspekcija proverava da li je kopanje jame urađeno u skladu s projektom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2021

-

18:47

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U beogradskoj opštini Vračar u Južnom bulevaru kasno sinoć policiji je prijavljeno da se urušilo gradilište. Osim policije na teren su izašli i pripadnici komunalne milicije i građavinska inspekcija. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da su u vezi tog događaja da nijedna zgrada nije srušena.

Dodao je da sve zgrade okolo imaju šipove i da ne postoji opasnost da se sruše. Zamenik gradonačelnika navodi i da će građevinska inspekcija proveriti ima li kršenja zakona, i da će, ukoliko se to utvrdi, investitor biti kažnjen.

"Svako može da dobije građevinsku dozvolu kao fizičko lice, bez obzira na to čime se bavite. Svako ko ispuni uslove može da dobije građevinsku dozvolu. Građevinska inspekcija je trenutno to gradilište zatvorila. Proverava se da li je kopanje te jame urađen u skladu sa projektom koji je podnet. Ukoliko nije investitor će biti kažnjen, ukoliko jeste izgradnja će se nastaviti", ističe Vesić, koji je naveo da je lažna vest da se srušila zgrada.

Podsetimo, građevinska inspekcija izašla je na teren po prijavi stanara okolnih zgrada na adresi Južni bulevar 94, koji su sinoć prijavili urušavanje gradilišta.

Rečeno je da opasnosti za građane nema, ali je gradilište zatvoreno. Očekuje se zvanično saopštenje inspekcije posle čega bi trebalo da bude jasno šta se zapravo dogodilo. Investitor tvrdi da se nije dogodilo ništa van predviđenih radova. 

Reporter Euronews Srbija sa terena javio je da građani već nekoliko dana vide i čuju da dolazi do odrona zemljišta u gradilištu. 

Radovi su na tom mestu svakako obustavljeni zbog kiše, a investitor Danko Mitrić tvrdi da se "ništa nije desilo".

"Utvrđene manje nepravilnosti"

Građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove obavio je u nedelju i danas vanredni inspekcijski nadzor nad izgradnjom objekta u Južnom bulevaru 94. Izgradnja objekta vrši se na osnovu građevinske dozvole i potvrde o prijavi radova, precizirano je u saopštenju ovog sekretarijata.

Vanredan inspekcijski pregled izvedenih radova iniciran je natpisima u pojedinim medijima, koji su preneli informaciju sa društvenih mreža o "rušenju zgrade, pucanju i urušavanju šipova". Detaljnim inspekcijskim pregledom temeljne jame i projektne dokumentacije utvrđeno je da su neosnovani navodi izneti na društvenim mrežama, odnosno da ne postoji neposredna opasnost od izgradnje predmetnog objekta.

Utvrđene su manje nepravilnosti u toku izvođenja radova, po kojima je investitor odmah postupio i izdat je nalog investitoru i izvođaču radova da izvedu neophodne radove kojima se će obezbediti sigurnost susednih objekata, okoline i objekta koji se gradi.

"Ovim putem Sekretarijat za inspekcijske poslove apeluje na medije da kod nadležnih institucija provere tačnost informacija koje se objave na društvenim mrežama", navodi se u saopštenju koje je preneo Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Komentari (0)

Srbija