Društvo

Đerlek: Tek kada broj inficiranih padne ispod 1.000 možemo reći da se stabilizuje epidemiološka situacija

Komentari

Autor: S. Tuvić

09/11/2021

-

19:54

Đerlek: Tek kada broj inficiranih padne ispod 1.000 možemo reći da se stabilizuje epidemiološka situacija
Đerlek: Tek kada broj inficiranih padne ispod 1.000 možemo reći da se stabilizuje epidemiološka situacija - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Tek kada budemo imali manje od 1.000 zaraženih virusom korona na dnevnom nivou možemo reći da smo uspeli da stabilizujemo epidemiološku situaciju, kaže državni sekretar MInistarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek.

On je za Euronews Srbija rekao da očekuje, ukoliko broj inficiranih ne padne ispod 1.000, da će Ministarstvo zdravlja na sledećoj sednici Kriznog štaba tražiti restriktivnije mere, a pre svega da kovid propusnice važe 24 sata.

Postepeno uvoditi mere koji će imati što veći efekat, a manje posledice

"Stav Ministarstva zdravlja je da se na svakih sedam do deset dana analizira epidemijska situacija i postepeno uvode restriktivnije mere, ali bez lokdauna. Treba postepeno uvoditi mere koji će imati što veći efekat, a manje posledice. Mora biti sve usklađeno sa Ustavom i ljudskim pravima”, rekao je Đerlek.

Kako kaže, kovid propusnice već daju rezultate, jer je povećan broj vakcinacija. Ističe da se to najbolje vidi na najvećem vakcinalnom punktu  Beogradskom sajmu, ali i ostalim delovima Srbije.

"Povećan je broj prvih doza. Takođe, veći je broj i trećih doza. Izuzetno je važno da i trećih doza pređemo milion, jer i to utiče na uspostavljanje kontrole nad epidemijom”, rekao je Đerlek.

Podseća da je trenutno u Srbiji prvom dozom vakcinisano 56 odsto odraslog stanovništva, dok je drugu dozu primilo 53 odsto starijih od 18 godina.

"Daleko smo još od željenog broja vakcinisanih. Međutim, da nije više od polovine odraslog stanovništva vakcinisamo mi bismo sada doživeli pravu katastrofu. Delta soj je vrlo opasan, jer jedna zaražena osoba može da inficira devet ljudi”, rekao je državni sekretar.

Cena prirodnog prokužavanja se plaća ljudskim životima

Očekuje da će građani polako da shvate da nije dobro što se veliki broj odlučio za prirodno zaražavanje, jer je "cena visoka" i plaća se ljudskim životima, a da na raspolaganju imamo pet vakcina različitih proizvođača.

"Vakcinacija nema alternative, ali vakcinacija sama po sebi nije dovoljna bez restriktivnih mera. Prevencija je izuzetno važna u epidemiologiji i borbi protiv zaraznih bolesti. Vakcinacija će tek imati efekta ako budemo uvodili restriktivnije mere koje će se poštovati", naveo je Đerlek.

U protekla 24 časa u Srbiji su registrovane 5.103 novozaražene osobe virusom korona od 20.428 testiranih. Umrla su 62 pacijenta. Na bolničkom lečenju je 6.657 pacijenata, a na respiratorima je 277.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija