Društvo

Proizvodi sa opasnim hemikalijama koje su zabranjene u EU mogu se naći u Srbiji – kasni usklađivanje propisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

12:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Proizvodi široke potrošnje sadrže hemikalije koje su uglavnom bezopasne. Ipak, svake godine EU proširuje listu supstanci koje su zabranjene. Srbija iako nije članica, prati Uniju po tom pitanju, ali sa zakašnjenjem. 

Goran Stevanović iz Privredne komore Srbije navodi da postoji posebna lista materija koje izazivaju zabrinutost, i da je domaće zakonodavstvo to prepoznalo. Objašnjava da je podzakonskim aktima i pravilnicima uređena oblast o hemijskim amterijama koje su zabranjene za proizvodnju, korišćenje i stavljanje u promet.

"Otprilike svake godine, odeljenje za hemikalije Ministarstva za zaštitu životne sredine ussklažuje ovu listu sa evropskom listom", rekao je on. 

Međutim, od momenta zabrane u EU, do usklađivanja propisa u Srbiji često prođe mnogo vremena. Tako je u Uniji već ograničeno korišćenje ftalata koji se može naći u  proizvodima od plastike.

Planira se usvajanje nove izmene o zabrani upotrebe ftalata

Jelena Milić iz Alhema (Alternativa za bezbedne hemikalije), objašnjava da kod nas ne postoji takva zabrana, već da je zabranjen samo u predmetima za decu, ali da se planira usvajanje i ove nove izmene. 

"Usvajanje izmene kasni već više od godinu dana, a kada će biti usvojena ne znamo. Mi smo sada u riziku da ti proizvodi koji sadrže ftalate koji su se nalazili na tržištu EU, mogu da se prelivaju na naše tržište, zato što su dozvoljeni za prodaju", navodi Jelena Milić.

Proizvodi sa zabranjenim hemikalijama u Uniji, u prelaznom periodu, do zabrane u Srbiji, završavaju na našem tržištu. Za to vreme Privredna komora savetuje srpsku industriju koje supstance da izbaci  iz proizvodnje.

Goran Stevanović objašnjava da oni kao Privredna komora Srbije deluju preventivno, i da pomažu industriji. 

"Pratimo ko koristi te materije, mi smo članovi Evropskog udruženja za hemikalije Efik i aktivno učestvujemo u tome tako da znamo unapred koje će hemikalije biti zabranjene, tako da na to upozoravamo industriju koja to koristi, kako bi na vreme našla adekvatnu zamenu za te hemikalije", rekao je Stevanović. 

Pomoć preko aplikacije

Potrošači uglavnom ne mogu da provere sva svojstva nekog proizvoda pa im u tome može pomoći aplikacija Alternative za bezbedne hemikalije.

Jelena Milić istiće da se aplikacija zove Scan for Chem, koju potrošači mogu da koriste da skeniraju bar kod proizvoda i da pitaju proizvođača da li u tom proizvodu postoje opasne hemikalije. 

"To se odnosi baš na te hemikalije koje su u tim procesima zabrane, gde zabrana još nije stupila na snagu i to je pravo potrošača koje je propisano našim zakonom o hemikalijama, a postoji u Evropskom, dakle u tom smislu je naš zakon između ostalog usklađen sa Evropskim propisima", rekla je Jelena Milić. 

Sagovornici Euronews Srbija su saglasni da bi ceo sistem bio efikasniji i brži da Srbija nije ukinula svoju Agenciju za hemikalije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija