Društvo

Novi korona presek: Preminulo 67 osoba, na respiratorima 276 pacijenata

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

15:14

Novi korona presek: Preminulo 67 osoba, na respiratorima 276 pacijenata
Novi korona presek: Preminulo 67 osoba, na respiratorima 276 pacijenata - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U poslednja 24 časa, u Srbiji je na koronavirus testirano 16.294 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 3.822.   

Preminulo je 67  osoba. Hospitalizovan je 6.571 pacijent, a na respiratorima se nalazi 276.

 

 

Podsetimo, juče je na koronavirus u Srbiji bilo 3.998 pozitivnih, dok je preminulo 60 osoba.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da za sada neće biti uvođenja kovid propusnica koje važe 24 sata, jer trenutno nemamo dobar kontrolni sistem. Nove mere očigledno daju rezultate, što možemo videti prethodnih dana jer imamo veliki pad broja novozaraženih, ali prema Konovim rečima problem je što nisu još letos uvedene.

"Zaista je trebalo da budu donete još letos. A što smo tako popustili i prošle godine morate pitati one koji su bili za to. Uvođenje kovid propusnica 24/7 nije moguće jer nemamo kontrolne sisteme. Imamo ograničenje po pitanju sposobnosti masovne kontrole. Ovo je samo pitanje dokazivanja sposobnosti jer ljudi treba da se nauče da će biti kažnjeni ako ne poštuju mere", rekao je Kon u jutarnjem programu Kurir televizije.

Član Kriznog štaba smatra da se ključ uspeha u borbi protiv korone razgovor sa mladima.

"Kod nas je 'kul' ne prihvatati virus i 'kul' je ići protiv mera. Katastrofalno je to naše ubeđenje da smo jači od svega. Važno je tražiti način i direktno razgovarati sa mladima. Na društvenim mrežama sam doživeo najveće batine tako da sam shvatio da je to borba sa vetrenjačama. Institucije za javno zdravlje moraju biti na društvenim mrežama, ali sve je to sterilno jer se ne pronalaze sa mladima tamo. Treba odgovarati laicima i imati strpljenja", rekao je Kon.

Epidemiolog je naglasio i da bismo sad imali znatni pad broja novozaraženih da je uveden predlog medicinskog dela Kriznog štaba koji podrazumeva zatvaranje na 10 dana nakon kojih bi bile uvedene kovid propusnice koje važe 24 sata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija