Region

Bugarska "na ivici": Najveća stopa smrtnosti od korone u svetu, nepoverenje u vakcine i protesti protiv kovid propusnica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

10:16

Bugarska "na ivici": Najveća stopa smrtnosti od korone u svetu, nepoverenje u vakcine i protesti protiv kovid propusnica
Bugarska "na ivici": Najveća stopa smrtnosti od korone u svetu, nepoverenje u vakcine i protesti protiv kovid propusnica - Copyright AP Photo/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

U Bugarskoj je u utorak registrovan najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u toku jednog dana, pošto su od koronavirusa preminule 334 osobe. Istog dana, objavljen je i podatak da je više od 8.500 kovid pacijenata na bolničkom lečenju, a više od 700 ih se nalazilo na odeljenjima intenzivne nege.  Ova zemlja se bori sa četvrtim talasom pandemije, a trenutno ima najmanju stopu vakcinacije protiv koronavirusa u Evropskoj uniji. Kada se na sve to dodaju i protesti zbog uvođenja kovid propusnica, situacija ne izgleda nimalo obećavajuće.

Na čelu Bugarske je trenutno privremena vlada, formirana nakon dva kruga neuspešnih izbora i ostavke premijera Bojka Borisova, čija je stranka bila na vlasti u zemlji od 2009. godine. S obzirom na to da još uvek nijedna stranka nije uspela da sakupi dovoljno glasova kako bi formirala Vladu, treći izbori raspisani su za 14. novembar.

Deo odgovornosti za loše snalaženje sa koronavirusom u Bugarskoj trebalo bi da ponesu i političke stranke, ocenio je Jutarnji list. Kako piše taj portal, nijedna partija u ovom trenutku ne zastupa uvođenje oštrih mera, niti forsira kampanju vakcinacije, a ekstremno desničarska stranka "Preporod" je svoju kampanju do sada čak i temeljila na antivakserskim parolama.

Slabo poverenje u vakcine

Bez obzira na to što su u Bugarskoj odobrene četiri vakcine protiv koronavirusa (Moderna, Fajzer, Džonson i Džonson, AstraZeneka), samo oko 27 odsto punoletnog stanovništva je potpuno vakcinisano, što je najmanji procenat od svih zemalja Evropske unije.

Ministar zdravlja Stojčo Kacarov je, zajedno sa medicinskim zvaničnicima, na konferenciji za medije 2. novembra apelovao na građane da prime vakcinu, nakon sastanka zbog toga što je dan ranije od posledica korone preminulo 310 osoba, od čega je gotovo 94 odsto bilo nevakcinisano.

"Bugarska je neuspešna sa vakcinama. Građani moraju da shvate da teorije zavere nisu tačne. Zaboga, braćo, vakcinišite se", rekao je na istoj konferenciji Stanimir Hasardžijev, čelnik Nacionalne ogranizacije pacijenata.

Nepoverenje u vakcine u Bugarskoj, izgleda, nije povezano samo sa teorijama zavera i koronavirusom - u pitanju je problem koji je počeo mnogo pre pandemije. Evropska komisija je 2018. godine objavila izveštaj o poverenju u vakcine, a Bugarska je bila na poslednjem mestu i po tom parametru, jer je jedva dve trećine ispitanika (66,3%) reklo kako veruje da su vakcine, uopšteno gledano, bezbedne.

Protesti protiv kovid propusnica

Osim nepoverenja u vakcine, građani Bugarske nisu dobro dočekali ni uvođenje kovid propusnica, koje podrazumevaju da je osoba vakcinisana, da je preležala virus ili da ima negativan test.

Vlasti u Bugarskoj su 19. oktobra objavile da će kovid propusnice biti neophodne za pristup restoranima, pozorištima, bioskopima, koncertnim dvoranama, klubovima i tržnim centrima.

Samo devetdana kasnije, članovi pojedinih industrija u Bugarskoj su protestovali protiv ovih sertifikata, a najglasniji su bili poslodavci u sferama turizma i ugostiteljstva.

AP Photo/Valentina Petrova

Protest Bugarskih ugostitelja, 28. oktobar

"Podržavamo uvođenje kovid sertifikata kao jedine alternative potpunom zaključavanju, ali ne ovako kako su sada zamišljeni. Verujemo da su nametnute mere dikriminacija prema bigarskim poslodavcima, i da neće dati željeni efekat", navelo je u saopštenju Bugarsko udruženje hotelijera i ugostitelja.

Kako je izvestio bugarski BNR, oko 300 demonstranata je blokiralo najvažniji most u Sofiji, a isti broj njih okupio se i u Plovdivu, gde su blokirali jednu od glavnih raskrsnica.

Pomoć od Evropske unije

Bugarska se 10. novembra obratila za pomoć Evropskoj uniji zbog teške situacije sa koronavirusom. Kako je preneo portal Euraktiv, ova zemlja je pokrenula Mehanizam civilne zaštite EU, zatraživši respiratore, krevete za intenzivnu negu, kao i maske za kiseonik.

Mehanizam civilne zaštite EU služi za brzu uzajamnu pomoć u okviru Unije, u slučaju prirodnih katastrofa, industrijskih nesreća ili nekih sličnih hitnih situacija.

"Mehanizam smo aktivirali samo radi sigurnosti. Kriza nije gotova, situacija je ozbiljna, i postoje rizici da bude još gora. Mislimo da je dobro da otvorimo ovu proceduru, da bismo jeiskoristili ako nam bude bila potrebna", rekao je ministar zdravlja Kacarov. 

Nije detaljno rekao koliko je čega zatraženo, ali je naglasio dodatno da je Bugarska u nezavidnom položaju.

"Imamo 12,000 kreveta za kovid pacijente, a više od 8,000 je popunjeno. Od 1,000 kreveta za intenzivnu negu, oko 800 je već zauzeto. U oba slučaja, bližimo se gornjoj granici. Opasnost nije prošla", istakao je Kacarov.

Sa 369 preminulih od posledica korone na 100,000 stanovnika, Bugarska je  ima najgoru statistiku te vrste od svih zemalja svetu, prema podacima koje je Džon Hopkins univerzitet pružio 11. novembra.

(Priredio: J.Đ.)

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa