Evropa

Dramatična situacija s koronom u Evropi: Broj novozaraženih raste, Nemačka obara rekorde, Holandija uvodi strože mere

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list, Tanjug

11/11/2021

-

19:43

Dramatična situacija s koronom u Evropi: Broj novozaraženih raste, Nemačka obara rekorde, Holandija uvodi strože mere
Dramatična situacija s koronom u Evropi: Broj novozaraženih raste, Nemačka obara rekorde, Holandija uvodi strože mere - Copyright profimedia, Unsplash, AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Situacija u vezi sa koronavirusom u evropskim zemljama se ne smiruje, a Nemačka je danas prvi put od početka pandemije zabeležila više od 50.000 slučajeva koronavirusa u samo jednom danu. I u Austriji se situacija dodatno komplikuje i broj novozaraženih dramatično raste svakog dana, te je sve je bliže dostizanje sistemsko-kritične popunjenosti jedinica intenzivne nege, upozoravaju eksperti u konzorcijumu za prognozu kovida 19.

Zbog sve teže situacije u evropskim zemljama, Savetodavni panel stručnjaka za pandemiju u Holandiji zatražio je drastičnije i kako su naveli - nepopularne mere.

profimedia

U Nemačkoj u danu više od 50.000 novoobolelih

Očekuje se da će vlada prelaznog premijera Marka Ruta odluku o novim merama doneti u petak, posle preporuke panela stručnjaka, izvestila je televizija NOS, prenosi Jutarnji list.

Među obolelima u Holandiji najviše nevakcini

Oko 56 odsto pacijenata u Holandiji koji su oboleli od kovida 19 bili su nevakcinisani ili samo delimično vakcinisani. Među pacijentima u jedinicama intenzivnog lečenja, 70 odsto ih nije bilo vakcinisano ili su primili samo jednu dozu. Inače, iako Holandija ima visok procenat vakcinisanih - odnosno 85 odsto odrasle populacije, bolnice u nekim delovima zemlje bile su primorane da smanje ubiobičajeno lečenje pacijenata kako bi lečili one obolele od kovida 19.

Prošle sedmice, Holandija je ponovno uvela maske i proširila spisak mesta za koja je potrebna kovid potvrda koja pokazuje da je osoba vakcinisana, preležala bolest ili da ima negativan test. Holandski Institut za zdravlje je u utorak izvestio o sedmičnom porastu slučajeva za 45 posto.

Među merama koje se razmatraju su otkazivanje događaja, zatvaranje pozorišta i bioskopa i skraćivanje radnog vremena kafića i restorana, prenosi NOS. Škole bi, kako se dodaje, trebalo da ostanu otvorene. Vlada često, ali ne uvek, sledi preporuke panela, navodi se.

U Nemačkoj više od 50.000 zaraženih u danu

Prema Institutu za zdravstveni nadzor "Robert Koh", u poslednja 24 sata zabeleženo je 50.196 novih slučajeva kovida 19, kao i 235 smrtnih slučajeva. Takođe i sedmodnevna incidencija dostigla je novu rekordnu vrednost, a ona pokazuje broj novozaraženih po 100.000 stanovnika u nedelju dana, i sada je na 249,1. Time je incidencija četvrti dan zaredom porasla na rekordnu vrednost. Poređenja radi pre nedelju dana bila je na 154,5.

U protekla 24 sata preminulo je 235 osoba zaraženih koronom. U Nemačkoj je od početka pandemije registrovano 4,89 miliona pozitivnih na korona virus, a od posledica zaraze je preminulo 97.198 ljudi. Nemačka je među brojnim evropskim zemaljama koje se suočavaju sa novim porastom slučajeva, a vicekancelar Olaf Šolc ističe da je potrebno preduzeti još mnogo mera kako bi se zemlja izborila sa pandemijom i prebrodila zimu.

Kako je naveo, neophodno je da preduzmu "mnogo mera neophodnih da prebrodimo ovu zimu".

profimedia

"Moramo da zaštitimo našu zemlju od zime", rekao je Šolc.

"Moramo da zaštitimo našu zemlju od zime", rekao je vicekancelar dok je njegova Socijaldemokratska partija (SPD) iznela nove predloge mera, zajedno sa mogućim budućim koalicionim partnerima - Liberalima i Zelenima.

Konkretno, buduće nove odrebe uključuju pooštravanje ogračničenja za nevakcinisane.
Odlazeća kancelarka Angela Merkel u sredu je nazvala trenutnu epidemijsku situaciju u zemlji "dramatičnom", a nagli porast slučajeva se posebno primeti od oktobra.

"Pandemija se ponovo dramatično širi", rekao je njen portparol, pozivajući regionalne zdravstvene vlasti da preduzmu mere za obuzdavanje situacije.

U skladu sa brojkama, povećava se i pritisak na bolnice. Nekoliko bolnica je u poslednjih nekoliko dana saopštilo da rade sa maksimalnim kapacietetom, te da su odeljenja intenzivne nege toliko puna da ne mogu da prime nove.

"Trenutno imamo pravu hitnu situaciju", rekao je ranije ove nedelje Kristijan Drosten, načelnik Odeljenja za virologiju u berlinskoj bolnici Čarite.

Austrija - petocifren broj novozaraženih

Usled dramatičnog rasta broja novozaraženih korona virusom, a time i rastućeg broja kovid pacijenata u bolnicama, sve je bliže dostizanje sistemsko-kritične popunjenosti jedinica intenzivne nege, upozoravaju eksperti u konzorcijumu za prognozu kovida-19.

"Prekoračenje popunjenosti od 33 odsto je moguće u svim pokrajinama 24.novembra", proizilazi iz prognoze struke.

AP/Florian Schroetter

Raste broj novoobolelih u Austriji

Verovatnoća da će da sistemski kritična popunjenost na intenzivnoj nezi u pokrajini Gornja Austrija biti prekoračena u naredne dve nedelje je 95 odsto, dodaje se u izveštaju. Kada je reč o ostalim pokrajinama verovatnoća za Donju Austriju je 84 odsto, za Salcburg i Forarlberg po 65 odsto.

Najmanja verovatnoća da će za dve nedelje prekoračiti sistemsko-kritučnu popunjenost sa 35, odnosno 40 odsto je prognoza za Korušku i Beč. Konzorcijum polazi od toga da će za dve nedelje u najgorem slučaju na intenzivnoj nezi biti više od 900 kovid pacijenata. Aktuelno se na intenzivnoj nezi nalazi nešto više od 410 pacijenata, ali je broj novozaraženih postao petocifren.

Bugarska obara rekorde

Sve rekorde po broju smrtnosti od koronavirusa juče je oborila Bugarska, a u jednom danu umrlo je 334 ljudi. Kadrovi iz bolnice Lozenet u Sofiji pokazuju kako se medicinsko osoblje nosi sa sve većim brojem pacijenata u krevetima intezivne nege koji svakodnevno pristižu u sve većem broju. Vlasti su istog dana objavile da je oboren novi rekordan broj smrti, vlada je izvestila i o tome da je više od 700 pacijenata kojima je neophodno bolničko lečenje, i to u trenutku dok se dok se u bolnicama nalazi njih 8.500.

Inače, Bugarska je evropska država sa najmanjim brojem vakcinisanih, piše Jutarnji list. Podsećaju i da zemljom trenutno upravlja privremena vlada koja je forimirana nakon dva kruga neuspešnih izbora i ostavke premijera Bojka Borisova, čija je stranka bila na vlasti u zemlji od 2009. godine.  

Komentari (0)

Evropa