Društvo

Porodice sa decom teško pogođene pandemijom: Zabrinjavajući podaci istraživanja UNICEF-a, iskustva Svratišta upozoravaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Ana Šuvalija Pešić

16/11/2021

-

17:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pandemija virusa korona je uticala na pad prihoda svake druge porodice sa decom u Srbiji, pokazalo je poslednje istraživanje UNICEF-a. Čak svaka treća porodica nije mogla da plati račune zbog finansijskih teškoća. Ali, to je samo deo zabrinjavajućih podataka koje je razotkrilo i ovo istraživanje. 

Obrok sa mesom, piletinom ili ribom svakog drugog dana ne može da priušti svaka deseta porodica, dok više od polovine ispitanih ima problem sa otplatom kredita ili da plati kiriju za stan. Najugroženija su domaćinstva na jugu i istoku Srbije.

Pandemija je posebno uticala na one koji su i pre epidemije živeli na ivici siromaštva. Tako je povećan i broj mališana koji dolaze u "Svratište za decu ulice". Tu dobiju obrok koji im je nekada jedini u toku dana, mogu da se okupaju i gledaju crtane filmove sa vršnjacima, uče.

Njihove priče pokazuju koliko je situacija zapravo teška. Četvoro dece iz jedne porodice - brat i tri sestre skoro svakog dana dolaze u Svratište. Nerado odgovaraju na pitanje da li domaće zadatke često zamene poslom - poput brisanja šoferšajbni na velikim raskrsnicama. Ismail kaže da radi "kada ga neko pozove". 

Deca ne vole ni da se sećaju marta 2020 godine. Uplašila ih je korona, nedostajalo im mnogo toga. Jedna od devojčica kaže da obožava školu i da joj je posebno nedostajalo druženje sa vršnjacima tokom korone.

Početak pandemije posebno je bio težak za Svratište i njegove korisnike. Svratište je, naime, na početku epidemije prvi put od 2007. godine zatvoreno na dva meseca. Zaposleni su se u tom periodu svakodnevno čuli telefonom sa decom i njihovim porodicama.

Mina Medić koordinatorka Svratišta za decu ulice kaže da su ostali bez ikakve podrške, da su se obraćali lokalnim i republičkim organima da li postoji plan za podršku dece koja su uključena u život i rad na ulici. Medjutim, niko nije mislio na njih.

"Najveći problem je bio što je gradski prevoz bio ograničen, te ukoliko živite na Paliluli, a korisnik ste Narodne kuhinje u Grockoj vi treba da odete po obroke koji su vam možda jedini obroci u toku dana. Većina naše dece nije imala nikakav pristup onlajn obrazovanju iz najprostijih razloga - nemaju pristup internetu i računaru", kaže Medić za Euronews srbija.

Sve više dece dolazi u svetište

Pandemija je promenila statitistiku i u Svratištu. Sve je više dece koja dolaze, jer su bili u još nepovoljnijem položaju.

"Većina njih se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, a dogodilo se i to da je cena otkupa drastično pala. Zbog toga su porodice intenzivnije, svakodnevno slale decu kod nas da jedu, da se okupaju, da dobiju šta im je potrebno, da budu sita na prvom mestu", navela je ona.

Napominje da je pre korone dnevno svraćalo do pedesetoro dece, a da ovih dana imaju bar desetak više. A zima, kada ih je po pravilu najviše još nije počela. 

Ana Prodanović iz UNICEF-a kaže da ih je posebno zabrinulo na početku pandemije što je prihod mnogih porodica smanjen, a uvećani troškovi.

"Kao strategiju preživljanja porodice kažu da troše ušteđevinu, a trećina se izjasnila da pozajmljuje novac. Dugoročan efekat pandemije tek će odraziti na porodice sa decom", navela je Prodanović za Euronews Srbija.

Euronews TV

Napominje da su u pandemiji bogati uvećali bogatstvo, a siromašne porodice imaju dodatno smanjene prihode, što je povećalo raslojavanje.

Istraživanje je pokazalo i da neplani trošak od 13.999 dinara ne bi mogla da izdrži polovina domaćinstava u Srbiji.

Prodanović pojašnjava da su cifru od 13.999 dinara uzeli kao referentnu, jer se ona koristila u 2019. godini u redovnim statističkim istraživanjima. Inače se menja svake godine.

"To je trošak koje bi svako domaćinstvo trebalo da može da podnese", navela je Prodanović.

Zbog smanjenih prihoda roditelji su smanjili i kupovinu knjiga i slikovnica za decu.

"Treba raditi na tome da se trend daljeg siromašenja zaustavi i obrne. Važno da deca imaju knjige u kući ne samo za školu, već knjige koje otvaraju vidike", naglasila je Prodanović.

Posebno ugrožene porodice sa decom

Direktorka Udruženja Roditelj Gordana Plemić kaže da su tokom pandemije posebno ugrožene porodice sa decom, jer se dešavalo da jedan ili oba roditelja ostanu bez posla. Navodi da su i pre pandemije mnoge porodice sa decom imale probleme zbog nezaposlenosti.

Euronews TV

"Pandemija je iznela na videlo probleme sa kojima su se suočavale porodice sa decom i još više ih osiromašila. Udruženju su se javljali roditelji koji kažu da im je sada pripritet da plate račune i da se prehrane", navela je Plemić za Euronews Srbija.

Napominje da je srednji stalež u Srbiji osetio velike promene, da su roditelji morali da otkažu razne aktivnosti svoje dece, da se manje sredstava troši na kupovinu nastavnih sredstava.

Mnogi koji su radili u malim preduzećima, ugostiteljskim objektima, kako kaže, ostali su bez posla, a mlade mame sa decom i pre pandemije su imale problem da se zaposle, zbog čestog odsustva sa posla usled bolesti deteta.

"Porodice sa decom su posebno ugrožene tokom pandemije. Razgovaramo sa  mladim mamama i one kažu da su i pre pandemije kada se vrate sa porodiljskog raspoređivane na niže radno mesto, obično sa nižom platom ili dobijale otkaz", navela je ona.

Komentari (0)

Srbija