Društvo

Kako savremena tehnologija može da pomogne u prevenciji porodičnog nasilja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

21:51

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Savremena tehnologija i veštačka inteligencija mogu da pomognu u prevenciji porodičnog nasilja, ali je i dalje važno da se radi na edukaciji kako bi i ljudi u okruženju mogli da reaguju i na vreme pomognu žrtvi, rekla je za Euronews Srbija Lili Ben Ami, izvršna direktorka i osnivač Foruma "Mihail Sela", neprofitne organizacije koja radi na sprečavanju porodičnog naislja i pružanju pomoći žrtvama uz inovativna tehnološka rešenja.

Ona kaže da je jezik nasilja međunarodni, i da jako često do fizičkog nasilja dođe tek kada žrtva postane svesna da nasilnika treba da napusti. Zbog toga, objašnajva ona, svaka država treba da pronađe neki mehanizam koji bi omogućio pojačanu prevenciju nasilja i da do tragedije ne dođe.

Ona kaže da uprvo zbog toga njena organizacija ima za cilj da pomogne ženama pre nego što do eksalacije nasilje dođe.

"Udružili smo se sa najvećim kompanijama na svetu kao što su Gugl ili Fejsbuk i svake godine pravimo taj nacionalni skup, koji zapravo znači takmičenje programera koji prave softvere koji mogu na tehnološki način da utiču na se porodično nasilje spreči", objašnajva ona.

Kaže da je cilj da se maksimalno iskoriste svi benefiti veštačke inteligencije.

"Ne želimo da uplakane žene budu asocijacija na porodično nasilje. Želimo da uvedemo novi narativ. Zbog toga smo u pozvali milion inžinjera, eksperte za visoku tehnologiju i stručnjake za beznednost, ali i novinare. Svi oni sednu za sto sa socijalnim radnicima i onda zajedno pokušavaju da pronađu rešenje što se prevencije porodičnog nasilja tiče", kaže ona.

Objašnjava da savremena tehnologija na razne načine može da pomogne žrtvama.

"Jedno od rešenja može da bude nakit. Na primer prsten koji je napravljen uz pomoć 3D štampača. Kada njime pravite nakit, svaki može da bude drugačiji i da ima specifičan oblik i u njih onda možemo da stavimo određenu tehnologiju kao što je dugme za pomoć ili neke senzore koji mogu da pozovu nekog vašeg bližnjeg u pomoć", kaže Ben Ami. 

Navodi da u Izraelu dosta znači što su zdrastveni podaci dostupni, a to olakšava put do žrtava nasilja.

"U Izraelu imamo zdravstvo koje je javno i digitalizovano, a to znači da su podaci dostupni i svako može da ima uvid u njih. Na primer, žena koja je žrtva fizičkog nasilja svaki put kada ode u bolnicu po pomoć to se evidnetira, pa ukoliko se uoči da ona doalzi češće nego inače, onda se alarmira izabrani lekar koji može da kontakrira pacijenta na pravi način", kaže ona. 

Porodična tragedija je pokrenula 

U razgovoru za Euronews Srbija kaže da je o temi porodičnog nasilja i prevenciji počela da razmišlja nakon što je preživela porodičnu tragediju. Kako je objasnila, njena sestra je bila žrtva porodičnog nasilja.

"Imala je 32 godine i bila je socijalni radnik. Bila je udata tek godinu dana i suprug ju je ubio pred bebom starom osam meseci. Ja sam poslednja osoba koja ju je videla živu nepuna dva sata pre tog događaja. Posle toga sam stalno razmišljala kako je do toga došlo i da li smo mogli da je spasimo. Počela sam da se bavim nasilje u porodici i ustanovila sam da rešenja koje države daju nastupaju tek pošto se desi nešto tragično", kaže ona. 

Objašnjava da mnoge žrtve porodičnog nasilja nikada ne stignu do toga da nasilnika prijave policiji.

"Moja sestra i njen suprug nisu od ranije bili poznati policiji. Ono što je zapravo važno je kako sprečiti da do tragedije dođe", kaže ona i dodaje da ne postoji samo fiziko naislje, i da njemu zapravo prethode mnoga druga, pre svega psihička.

"Nije nasilje samo kada muškarac pretuče ženu. Mnogi drugi indikatori mogu da ukažu na to da je on nasilnik, kao što je učestalo proveravanje telefona, provera o žrtvinom kretanju ili emotivne pretnje. To su sve znaci da je potrebna profesionalna pomoć. Obrasci uvek postoje. Moja sestra nije posebna, njen ubica nije poseban", rekla je ona.

Sutra se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovo nije problem pojedinca, već celog društva. Ukoliko ste izloženi nasilju ili znate nekog ko je žrtva prodičnog nasilja, pozovite:

Sigurna kuća

0800 011 011 besplatan poziv radnim danima 10-19 časova

011 2769 466 radnim danima 10-19 časova
062 304 560 noću 19-10 časova

Autonomni ženski centar

0800 100 007 - SOS telefon

065 26 56 178 - besplatna pravna pomoć

Oba broja telefona su dostupna radnim danima od 10 do 20 časova.

Tu su i mejlovi zene.savet@azc.org.rs ili pravnapomoc@azc.org.rs.

Komentari (0)

Srbija