Društvo

Doktor Udovičić upozorava: Na jesen novi talas, daleko smo od kraja epidemije

Komentari

Autor: Tanjug

31/05/2021

-

14:00

Doktor Udovičić upozorava: Na jesen novi talas, daleko smo od kraja epidemije
Dr Ivo Udovičić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Epidemije u proseku traju i do četiri godine i zbog toga smo daleko od pobede nad virusom iako je trenutna situacija zaista dobra rekao je komandant VMC Karaburma, dr Ivo Udovičić i dodao da nas čeka mirno leto a zatim novi talas od jeseni.

Dr Udovičić je za Tanjug ukazao na to da virus i dalje divlja na južnoj hemisferi, te da je pitanje trenutka kada će nova mutacija stići u Srbiju kao i da postoji realan strah od toga da li će vakcine delovati i na nove sojeve.

Tanjug

"Situacija je zaista dobra ali to nas ne treba previše radovati, postoji optimizam ali mora biti umeren. Ja očekujem mirno leto sa nekim manjim talasima, ali na jesen nas čeka novi - koliki će on biti to zavisi od nas. Ono čega se plašimo jesu nove varijante i promene na S proteinu, jer bi onda virus u najgorem scenariju mogao da izbegne naša antitela bilo stvorena imunizacijom ili preležanom koronom" istakao je dr Udovičić.

On navodi da je za trenutnu epidemiološku situaciju zaslužna odgovornost i solidarnost građana koji su se odazvali vakcinaciji i apeluje na sve, a posebno na mlade da se vakcinišu u što većem broju i time spreče da se virus širi i mutira.

"Daleko smo od pobede nad virusom, daleko smo od kraja epidemije i mi moramo da nastavimo odgovorno da se ponašamo, da proces vakcinacije usmerimo ka mlađoj populaciji jer oni su trenutno najveći rezervoari i prenosioci virusa i što više smanjimo prenos mi smanjujemo i njegov potencijal za izmene i mutacije", apeluje dr Udovičić.

"Nema svrhe proveravati antitela posle vakcinacije"

Na pitanje da li građani treba da proveravaju količinu antitela posle vakcinacije, on kaže da ne vidi svrhu toga jer, prema njegovim rečima, postoje dve vrste antitela, a bitna su ona koja u laboratorijama ne mogu da se provere.

"Život antitela je, u zavisnosti od organizma do organizma ograničen, a osim te vrste "merljivih antitela", značajnijij su oni drugi i to su naše ćelije koje pamte susret sa virusom i stvaraju odbranu pri ponovnom kontaktu. Naše laboratorije to ne mogu da broje i da kontrolišu tako da nema potrebe za merenjem ili zabrinutosti zbog niskog ili izostanka antitela", objašnjava dr Udovičić.

On podseća da VMC Karaburma ostaje u kovid sistemu zajedno sa tipskim bolnicama izgrađenim za kovid, te da iskustvo koje su lekari iz te bolnice stekli u prethodnih 14 meseci žele da nastave da koriste u pomaganju novoobolelima.

"Mi smo sve velike bolnice vratili u non kovid sistem i to će u mnogome olakšati posao za VMA i Klinički centar, ali to je i veliko zadovoljstvo i radost za sve građane Srbije koji su čekali svoje doktore i operacije", ističe dr Udovičić.

Kako kaže, na Karaburmi se trenutno leči 65 pacijenata od kojih je 12 na intenzivnoj nezi i to u jako teškom stanju.

"Moram da naglasim da niko od pacijenata koji ovde leže nije vakcinisan niti prvom niti drugom dozom vakcine", zaključuje on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija