Društvo

Episkop Jerotej o veronauci kao redovnom izbornom predmetu: "Verska nastava nije stvar nečije dobre volje"

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2021

-

08:15

Episkop Jerotej o veronauci kao redovnom izbornom predmetu: "Verska nastava nije stvar nečije dobre volje"
Episkop Jerotej o veronauci kao redovnom izbornom predmetu: "Verska nastava nije stvar nečije dobre volje" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, episkop toplički Jerotej apelovao je na nadležne i Ministarstvo prosvete da se ozbiljnije pozabave pitanjem uvođenja veronauke kao redovnog izbornog predmeta u školama u Srbiji.

"Sa zanimanjem smo u medijima pročitali izjavu neimenovanog lica iz Ministarstva prosvete da je pokrenuto niz sastanaka na zahtev Patrijarha da veronauka dobije status redovnog izbornog predmeta, kao i da se moraju sagledati i posledice takve odluke za druge izborne predmete i pravni okvir", poručio je episkop Jerotej.

Podseća da je u pomenutoj izjavi navedeno i "da se tako važne stvari ne mogu menjati preko noći, kao i da se formira šira komisija koja bi se isključivo bavila ovim pitanjem".

"Da nemamo poverenje u dobre namere Ministarstva prosvete zaključili bismo da je na delu stara birokratska smicalica: kada nećeš nešto da obaviš formiraš komisiju... Mada smo uvereni da to sada ipak nije slučaj, moramo konstatovati da takav seriozan pristup nije postojao kada je isti organ odlučio da Versku nastavu sa izbornog predmeta svede na nastavni program", dodaje Jerotej, kako je navedeno u saopštenju SPC.

To jeste, kako dalje tvrdi episkop Jerotej, učinjeno preko noći, bez ikakvog ozbiljnog rasmatranja, bez ikakvih konsultacija, čak ni formalnog, pismenog obaveštavanja crkava i verskih zajednica.

"Još manje se misililo, ili možda jeste, o posledicama. A posledice su: da je veronauka najčešće izbačena iz redovnog rasporeda časova i izvodi se kao pretčas ili kao sedmi ili osmi čas, a ne bi nas čudilo da je tada namera bila da Verska nastava ne postoji u školskom rasporedu", navodi on.

Povremeno su, ističe episkop toplički Jerotej, dužni i da sve nadležne državne organe podsete da pitanje izvođenja nastave veronauke "nije stvar nečije dobre volje".

"Po demokratskim i po načelima pravne države, kojoj i u ovom pogledu treba da težimo, radi se o restituciji, jer Verska nastava nije ukinuta nekom demokratskom procedurom, sprovođenjem zakona, nego je iz školskih programa u Srbiji likvidirana u isto vreme kada i desetine hiljada ljudi među kojima je bilo i stotinak pravoslavnih katiheta, kao i drugih veroučitelja", poručio je predsednik Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Dužni su, dodaje on, da ovim povodom skrenu pažnju na konfuziju "koju stvaraju ovakve informacije jer kao organ Vlade Republike Srbije (Vlade, a ne jednog ministarstva), postoji Komisija za versku nastavu u školi čiji je zadatak da prati organizovanje i ostvarivanje verske nastave u školi".

"Ova Komisija je po sastavu, načinu rada i odlučivanja, verovatno jedan od najstručnijih, a svakako najdemokratičniji organ u državi i kao takva je spremna da nadležnim službama Ministarstva prosvete pomogne u razjašnjenju svih pitanja koja izazivaju nedoumicu", zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija