Društvo

Važna novina za srednjoškolce - ocenjivanje više neće biti kao do sada

Komentari

Autor: S. Tuvić

01/12/2021

-

12:50

Važna novina za srednjoškolce - ocenjivanje više neće biti kao do sada
Važna novina za srednjoškolce - ocenjivanje više neće biti kao do sada - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Srednjoškolci će ubuduće morati da imaju najmanje tri ocene u dnevniku na polugodištu kako bi mogla da im se zaključi ocena, umesto četiri kako je bilo do sada, predviđeno je Predlogom izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV). Za predmete koje imaju jedan čas nedeljno ostalo je isto kao i do sada - potrebno je da imaju dve ocene u polugodištu.

Predlagač izmene zakona smatra da će na taj način biti povećana objektivnost u pogledu ocenjivanja i zaključivanja ocena. U Ministarstvu prosvete za Euronews Srbija kažu da se ovom promenom u zakonu, način ocenjivanja vraća na stari sistem, koji je važio pre 2017. godine, odnosno pre usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Ova promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u stalnom dijalogu sa svim relevantnim akterima, osluškuje potrebe i iskustva, razmatra i donosi adekvatne odluke na osnovu svega navedenog", kažu u MInistarstvu.

U Predlogu izmene ZOSOV-a, koji je ušao u skupštinsku proceduru, navedeno je da "učenik se ocenjuje najmanje četiri puta u polugodištu u osnovnom i tri puta u srednjem obrazovanju i vaspitanju, a ako je nedeljni fond časova obaveznog predmera, izbornog programa i aktivnosti jedan čas - najmanje dva puta u polugodištu".

Forum: Nema objektivnosti

U Forumu beogradskih gimnazija kažu da podržavaju izmenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u pogledu smanjenja broja ocena, ali smatraju da predlog ne omogućava potpunu objektivnost u pogledu ocenjivanja.

"Forum beogradskih gimnazija se u prethodnih nekoliko godina više puta obraćao nadležnom ministarstvu i javnosti da predlogom smanjenja broja obaveznih ocena po proporcionalnom modelu. To bi podrazumevalo da su nastavnici, čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno, u obavezi da ocene učenike najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici, čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno, tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri i više puta nedeljno učenici bili ocenjivani najmanje četiri puta po polugodištu", kaze predsednik Foruma Aleksandar Markov, a navodi se u saopštenju.

Ističe da se linearnim smanjivanjem obaveznih ocena ne postiže dovoljna objektivnost, te da zakonodavac, prilikom usvajanja izmena, mora voditi računa o broju učenika u odeljenjima, koji neretko prelazi 30, kao i o činjenici da učenici ne mogu ostvariti jednaka postignuća na predmetima koje imaju do dva puta nedeljno kao na predmetima koje slušaju svakog dana.

"Uzimajući u obzir okolnosti i činjenicu da je Vlada uputila predlog zakonske izmene Skupštini na razmatranje, Forum beogradskih gimnazija se danas obratio predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo sa predlogom da se amandmanima izmeni zakonski predlog, te da umesto linearnog smanjenja ocena, ono bude proporcionalno nedeljnom fondu časova", zaključuje Markov.

Izmene Pravilnika o ocenjivanju

Inače, zbog pandemije virusa korona izmenjen je Pravilnik o ocenjivanju i navedeno je da se ocena može zaključiti i sa manje od četiri, odnosno dve ocene (za predmete čiji je nedeljni fond jedan čas) koje je učenik dobio u toku polugodišta.

Međutim, nastavnike je mučilo to što je i dalje ostao isti broj pismenih zadataka kao i pre pandemije. To znači da u polugodištu đaci obavezno moraju da imaju po dve ocene iz matematike, srpskog jezika na pismenim zadacima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija