Društvo

Dominiraju simptomi slični gripu, Dr Jovanović: Manje kovid pozitivne dece, trenutno dosta infekcija u cirkulaciji

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2021

-

09:29

Dominiraju simptomi slični gripu, Dr Jovanović: Manje kovid pozitivne dece, trenutno dosta infekcija u cirkulaciji
Dominiraju simptomi slični gripu, Dr Jovanović: Manje kovid pozitivne dece, trenutno dosta infekcija u cirkulaciji - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula Aneta Jovanović izjavila je danas da je u kovid ambulanti u odnosu na prethodnih nekoliko nedelja smanjen broj pregleda i upola je manji broj kovid pozitivne dece, ali trenutno ima dosta respiratornih infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, kao i stomačnog virusa.

Ona je navela da su kliničke slike slične kao kod koronavirusa, pa svako dete koje ima respiratorne simptome - curenje nosa, bol u grlu, kašalj i temperaturu testiraju.

"Roditelji ukoliko primete da je temperatura jako visoka i da dolazi do 39 stepeni ili ukoliko traje tri do pet dana, ukoliko je dete lošeg opšteg stanja, slabije uzima obroke i tečnosti, iscrpeljno je, praćeno intenzivnim kašljem, bolom u grudima, nedostatkom daha - svakako moraju da dovedu dete na pregled", rekla je Jovanović.

Ističe da među predškolskom decom sada dominiraju simptomi slični gripu, ali da ima i školske dece.

Kada je reč o vakcini protiv koronavirusa, Aneta Jovanović je ukazala da se povećava broj roditelja koji dovode decu na vakcinaciju.

"Dnevno imamo između 10 i 15 dece koja su vakcinisana protiv kovida i ta vakcina se daje u uzrastu između 12 i 18 godina i za sada im se ne daje treća doza", objasnila je Aneta Jovanović

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija