Društvo

Dmitrović: Za popravak demografske slike potrebne su porodice sa troje dece, bitka se ne može dobiti u gradovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, FoNet

06/12/2021

-

18:50

Dmitrović: Za popravak demografske slike potrebne su porodice sa troje dece, bitka se ne može dobiti u gradovima
Dmitrović: Za popravak demografske slike potrebne su porodice sa troje dece, bitka se ne može dobiti u gradovima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović ocenio je danas da Srbija demografsku bitku ne može dobiti u gradovima, već u ruralnim ili prigradskim naseljima, ne u soliterima, saopšteno je iz Ministarstva.

"Da bismo popravili demografsku sliku moramo da imamo porodice sa bar troje dece, a to nije izvodljivo u stanovima od 50 kvadratnih metara. Sve je lakše tamo gde postoji desetak ari zemlje, tamo je lakše podizati decu i širiti porodicu", rekao je Dmitrović tokom posete Jagodini.

On je konstatovao da je rešenje demografije pitanje svesti i zdravog sistema vrednosti koji se mora vratiti.

Porodice sa najviše dece su one koje su slabijeg materijalnog stanja. To su porodice koje ne biraju još jedan stan, već još jedan život, to su porodice koje vole decu, kojima su deca smisao života, zaključio je Dmitrović. 

Duplo više umrlih nego rođenih

U Srbiji je tokom prošle godine umrlo skoro dva puta više građana nego što se rodilo beba, pokazuju podaci iz matičnih knjiga rođenih i umrlih tokom 2020. godine. Rođene su 61.693 bebe, a umrle su 114.954 osobe.

U poređenju sa 2019. godinom kada su rođene 63.484 bebe, Srbija beleži pad broja rođenih za 2,8 odsto. Broj umrlih veći je za 13.991 u 2020. godini u odnosu na godinu koja joj je prethodila (100.963).

Srbija ima negativan prirodni priraštaj od 1992. godine, a veliki broj opština čak od šezdesetih godina. Sve to je uticalo na smanjenje broja stanovnika, ali i na smanjenje mladih generacija koje učestvuju u rađanju, na povećanje prosečne starosti stanovništva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija