Društvo

300.000 za prvo dete i ostale izmene: Šta se zna o novim finansijskim podsticajima i kakve su mere do sada važile

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

10:03

300.000 za prvo dete i ostale izmene: Šta se zna o novim finansijskim podsticajima i kakve su mere do sada važile
300.000 za prvo dete i ostale izmene: Šta se zna o novim finansijskim podsticajima i kakve su mere do sada važile - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Za dve nedelje biće poznate podsticajne mere Srbije za rađanje drugog deteta. To je najavio predsednik države nakon što je saopštio tri važne demografske mere  - povećanje roditeljskog dodatka sa 100.000 na 300.000 dinara za prvo dete, učešće države za kupovinu stana za mlade bračne parove, kao i olakšice tokom studiranja za mame i tate koji se odluče na proširenje porodice. 

Ipak, ceo paket za podsticaj rađanja biće poznat do kraja januara i on bi trebalo da obuhvati više od povećanja roditeljskog dodatka, bespovratnog kreditiranja stanova za mlade parove sa najmanje 20.000 evra, kao i olakšica tokom studiranja, navode iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

U Srbiji se svake godine smanjuje broj stanovnika, a posebno zabrinjavaju podaci tokom epidemije kovida. Naime, tokom prošle godine umrlo skoro dva puta više građana nego što se rodilo beba, pokazuju podaci iz matičnih knjiga rođenih i umrlih tokom 2020. godine. Rođene su 61.693 bebe, a umrle su 114.954 osobe. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 10 meseci ove godine umrlo je više od 108.000 građana, a broj živorođenih iznosio je 50.000. Broj živorođenih u odnosu na isti period prošle godine manji je za 1,5 procenata, a broj umrlih veći je za 24,9 posto.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je najavio nove podsticaje države za rađanje u Srbiji. Država će od od 1. januara za svako prvorođeno dete, umesto dosadašnjih 100.000 dinara, odmah uplaćivati 300.000 dinara.

"Ovo za prvo dete nam je bila brza mera, naročito za siromašnije građane, one koji pripadaju nižoj srednjoj klasi, da im to bude jedna podsticajna mera. Kada dobijete prvo dete, onda je najteže, ali deo tih stvari ostane i za drugo i, nadamo se, treće dete", rekao je predsednik Srbije.

On je najavio da će biti podsticajnih mera i za rađanje drugog deteta, a kako će te mere izgledati znaće se za petnaestak dana.

Inače država je do sada za prvo dete izdvajala 100.000 dinara, za drugo 10.000 dinara mesečno dve godine (nešto viđe od 243.000 dinara), za treće 12.000 dinara deset godina, odnosno 18.000 dinara za četvrto dete deset godina.

Mame se u Srbiji, ali i svetu, sve kasnije se odlučuju za rađanje. Prvo dete sada obično dobijaju oko 30. godine. Država je iz tog razloga odlučila da uvede i olakšice za studente koji se odluče da imaju decu.

Studentkinje koje rode dete, moćiće da polažu ispite i van ispitnih rokova, odnosno za njih neće važiti ispitni rokovi. Isto je i za muškarce. Njima će biti produžen i rok za završetak studija, te će tako osnovne studije moći da završe do 26 godine, odnosno do 28 godine za studente medicine.

Ona mera je uvedena kako bi se ohrabrile mlade žene da rađaju, jer lekari kažu da se problem steriliteta povećava što je žena starija.

Pomoć pri kupovini stana

Ipak najznačajniji podsticaj za mlade braćne parove biće kupovina stana. Naime, država će dati učešće za za mlade bračne parove, i svojina će ići na majku. 

"Razmišljamo da damo, u zavisnosti od toga koliki je stan i gde se kupuje, između 10.000 i 20.000 evra direktno poklona, da bismo motivisali mlade ljude da izađu iz roditeljskih stanova ranije", rekao je Vučić.

On je dodao da u ovom slučaju neće moći da bude varanja, jer će roditelji morati da ulože i svoj novac.

"Da bismo sprečili različite vrste zloupotreba, kroz fiktivni brak i sve drugo, svojinu ćemo vezivati za majku", rekao je Vučić.

On je naveo da će samo za prvu meru državi godišnje trebati 50 miliona evra.

Ministar za brigu o porodici i demografiju  Ratko Dmitrović rekao je se još razmatra čime da se obogati paket mera, osim ove tri koje je najavio predsednik.

"Mere koje je predsednik predložio su najava značajnijeg i sadržajnijeg odnosa prema pitanju demografije i ubeđeni smo svi, da mogu da daju rezultate, ali ovo je posao gde se rezultati ne mogu videti kao kad asfaltirate put, demografija je dugoročan i vrlo složen proble", rekao je Dmitrović, a saopštilo ministarstvo.

Macura: Sjajna vest

Tatjana Macura iz Udruženja "Mame su zakon" rekla je za Euronews Srbija da će mera države pozitivno da utiče na populacionu politku, da deluje kao "sjajna vest", ali i naglašava da njeni detalji još uvek nisu poznati pa je nezahvalno komentaristai.

Macura kaže da je neophodno najpre utvrditi koje kategorije će moći da dobiju ovaj novac.

"Ova mera može pozitivno da utiče na populacionu politku. Neću reći da je ova mera dobra, već sjajna. Ovo kažem jer sam jako dobro upućena u to kako se primenjuje zakon o finasijskoj podršci porodici sa decom. Postoji veliki broj žena koje primaju naknade koje su ispod minimalca, mislim na iznose od nekoliko stotina ili hiljade dinara. Njih sistem u ovom trenutku ne prepoznaje, jer ih ne prepoznaje Zakon o radu. Reč je o ženama koje su nezaposlene, o ženama koje su prijavljene na privremenim i povremenim poslovima ili imaju neke druge oblike fleksibilnog rada i ne ostvaruju svoja prava u punom kapacitetu. Naravno radi se i o ženama koje samostalno obavljaju delatnosti", objašnjava Macura.

Ona dodaje da je nakon što je vest obajvaljena, nju kontaktirao veliki broj žena koje su se raspitivale detaljnije o ovoj meri, jer još uvek ništa nije precizirano.

"Ono što nije dobro je to što mi ne znamo na koga se ova podrška konkretno odnosi, tačnije koje će grupe žena biti obuhvaćene ovom podrškom. Hoće li tu biti i nezaposlene žene, one koje same obavljaju delatnosti u smislu preduzetnica i da li će biti obuhvaćene one žene koje imaju više od četvoro dece jer ih sadašnji zakon ne prepoznaje. Za sada, uopšteno, možemo da kažemo da je sve ovo dobro, ali mi još uvek ne znamo detalje, da bi mogli da iznesemo jasan stav o svemu. Svakako uzimajući u obzir najlošiju kategoriju, ova podrška će mnogo da znači jer kada taj iznos podelite na 12 meseci, to je onda oko 200 evra mesečno. To će mnogo značiti pre svega ženama koje su do sada primale po 1.000 dinara", rekla je Macura.

Izmene Zakona

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, usvojene polovinom godine, donele su nekoliko novina. Naknada zarade za žene tokom porodiljskog odsustva sa posla ne može biti manja od minimalca u Srbiji. Time je ispravljena nepravda prema ženama kojima su primanja tokom porodiljskog odsustva bila umanjena verzijom zakona od 1. jula 2018. godine.

Porodiljsko bolovanje po zakonu traje tri meseca, a na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta još oko devet meseci, tako da žena odsustvuje sa posla oko godinu dana. Minimalac se odnosi samo na porodiljsko bolovanje, ne i na bolovanje radi nege deteta. 

Novina u Zakonu je i to što majke dece sa invaliditetom više neće morati da se opredeljuju i da biraju izeđu naknade za platu i naknade na koju ima pravo njihovo dete. Ubuduće će moži da koriste i jedno i drugo pravo.

Izjednačena su prava žena koje su poljoprivredne osiguranice sa ostalim ženama. Naime, one su morale da imaju 24 meseca vezanog radnog staža, dok su ostale zaposlene žene morale da imaju 18 meseci.

Vantelesna oplodnja

Srbija finansira neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje. To pravo mogu da ostvare žene sa navršene 43 godine života.

Od juna prošle godine u dva navrata je zbog epidemiološke situacije prekinut proces vantelesne oplodnje, ali je i pored toga 300 parova više poslato na vantelesnu oplodnju u odnosu na 2019. godinu, kažu iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Direktorka RFZO Sanja radojević Škodrić rekla je za K1 da je ove godine najveći broj parova podvrgnut vantelesnoj opodnji, čak 6.600, dok ih je 2020. bilo 2.600.

"To je posledica toga što smo zaista mnogo uradili, od juna prošle godine proširili smo prava, tako da o trošku države mogu da idu parovi, odnosno žene koje su navršile 43 godine, a do tada je bila granica 42 godine", rekla je Radojević Škodrić i dodala da je ispred Srbije samo Izrael u kome je ta granica 45 godina.

Ona je navela da je Srbija uvela neograničen broj stimulisanih vantelesnih oplodnji, te da žena može prolaziti kroz taj proces sve dokle god lekari to odobravaju.

Duplo više umrlih nego rođenih

U Srbiji je tokom prošle godine umrlo skoro dva puta više građana nego što se rodilo beba, pokazuju podaci iz matičnih knjiga rođenih i umrlih tokom 2020. godine. Rođene su 61.693 bebe, a umrle su 114.954 osobe.

U poređenju sa 2019. godinom kada su rođene 63.484 bebe, Srbija beleži pad broja rođenih za 2,8 odsto. Broj umrlih veći je za 13.991 u 2020. godini u odnosu na godinu koja joj je prethodila (100.963).

Srbija ima negativan prirodni priraštaj od 1992. godine, a veliki broj opština čak od šezdesetih godina. Sve to je uticalo na smanjenje broja stanovnika, ali i na smanjenje mladih generacija koje učestvuju u rađanju, na povećanje prosečne starosti stanovništva.

 

 

Komentari (0)

Srbija