Društvo

Meštani sela iz okoline Malog Zvornika danima bili bez struje i odsečeni od sveta: "Umotamo se, pa spavamo"

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

17/12/2021

-

12:43

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U opštini Mali Zvornik veliki broj domaćinstava u teško pristupačnim selima proteklih šest dana nije imao struju. Prema poslednjim informacijama danas popodne su svi potrošači na teritoriji ove opštine dobili električnu energiju.

Vanredna situacija je na snazi već šesti dan. Do nekih kuća u opštini Mali Zvornik dolazi se samo terenskim vozilom. Jedno od njih je selo Radalj, najveće u ovoj opštini u kojoj meštani do danas popodne nisu imali struju. Ekipa Euronews Srbija obišla je u tom periodu ovo mesto.

"Mi imamo parno grejanje, ali sad ga nemamo nikako. Šta da radimo, umotamo se, pa spavamo", kaže meštanka Milena Petrović.

Kupanje i pranje veša je preko noći postalo izazov. Od snega koji je napadao prošlog vikenda deca iz ovih krajeva nisu mogla u školu, a put je tek juče pročišćen.

"Kod nas su bili balvani ne znam koliko je bukava bilo na putu, moj muž i ostali su išli sekli i juče je mašina prošla i očistili su to. Danas su i deca otišla u školu, priča Petrovićeva.

Šteta kakvu meštani ne pamte

Sneg je ovde načinio štetu kakvu meštani za života ne pamte. Stabla su popadala, bandere takođe, a strujne žice završile su u potoku. Meštani kažu da se ovo moglo sprečiti.

"Da se na vreme reagovalo i čistilo ne bi došlo do ovakvih zagušenja i ovakvih padavina. Kad padne ovolika količina snega, onda vam treba mnogo jača mehanizacija i više mehanizacije, a da se na vreme reagovalo, moglo je to da se spreči i da se uradi mnogo ranije", kaže Miloš Milić, odbornik u Skupštini opštine Mali Zvornik.

Stanovnici Radlja uvereni su da je po sredi nemar lokalne samouprave. Danima zovu Elektodistribuciju, kažu uzalud. Dragan Zeljić, tvrdi da distribucija nije vodila računa o raskresavanju, da se šuma zakorovila, zarasla i objašnjava da je zato sneg i poobarao stabla.

Euronews

 

"Kinezi su napravili bolnicu za 12 dana za 1.000 mesta oni ne kogu jedan dalekovod da očiste. To su trebali letos da rade kad će oni to uraditi ne znam ni ja. Zamrzivači su nam puni, sve je pokvareno meso, šta će biti i da li će nam ko naknaditi štetu to je pitanje", ukazuje Miloš Nikolić.

Meštanin Dragan Zeljić, dodaje da grejanje ne radi, da agregata nema ni da se nađe i kupi, nit se ima para. I on ističe da su zamrzivači puni i upozorava da će sve što su ostavili za zimu propasti.

Neki od njih su se snašli i napravili ručak napolju, da se meso iz zamrzivača spremno za zimu ne bi pokvarilo.

"Mi smo eto u postu, moramo da mrsimo, pravimo roštilj da bi to pojeli, da se ne bi bacilo. Struje nema šporeti ne rade. Nema ništa, morali smo napolju. Roštilj smo ispekli, pa šta nam bog da, dokle ćemo kako ćemo, nek nam bog da", kaže Miloš Nikolić.

Za to vreme, ekipa Elekrodistribucije izašla je na teren da napravi presek stanja. Uz pomoć jedne motorne testere pokušavaju da oslobode zatrpane žice.

"Od prvog dana ovog nevremena smo na terenu, radimo od jutra do mraka da potrošači dobiju struju što pre. Međutim ,uslovi su nenormalni, sneg je ogroman. Radim 36 godina i ovo nisam doživeo da ovoliki sneg padne i da ovoliko drveća pada po našim mrežama", kaže Nebojša Kojić, iz Elektrodistribucije Mali Zvornik.

Da bi rešili problem, biće im potrebna ozbiljna mehanizacija, dosta radne snage, verovatno i pomoć drugih javnih preduzeća. Kažu da će se potruditi da za pet do šest dana svi dobiju struju, ali kako stvari trenutno stoje na terenu ovde će još dugo biti vanredna situacija.

Euronews Srbija

Vlada Srbije: Računi umanjeni 50 odsto

Zbog snežnih padavina i kvara u TENT u Obrenovcu u nedelju struju nije imalo više od 126.000 ljudi. Situacija se postepeno popravlja, a prema poslednjim informacijama električnu energiju nema još oko 1.500 korisnika, dok je van sistema oko 200 trafo-stanica.

Zbog posledica snežnih padavina za vikend vanredna situacija je proglašena u devet opština - Ivanjici, Lučanima, Novoj Varoši, Ljuboviji, Krupnju, Arilju, Bajinoj Bašti, Osečini i Malom Zvorniku. 

Vlada Srbije donela je juče na sednici Zaključak o saglasnosti da se krajnjim kupcima električne energije na teritoriji Srbije, na područjima u kojima je usled snežnih padavina došlo do nenajavljenih prekida u snabdevanju električnom energijom duže od 24 sata kumulativno, umanji utrošeni broj kilovat sati za mesec decembar ove godine u iznosu od 50 odsto.

"Polazeći od odgovornosti svih energetskih subjekata za sigurnost snabdevanja električnom energijom, predloženo je da solidarno učestvuju u pokriću troškova umanjenja", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija