Društvo

Beogradski advokati od danas obustavili rad - stavovi podeljeni, neki bi ipak izašli na ročište

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2021

-

13:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odluka beogradskih advokata da od danas ne rade za sada se poštuje, mada je još rano prognozirati kakve će sve posledice ova odluka da ostavi i koliko će trajati, rekao je danas za Euronews Srbija Miroslav Živković predstavinik advokatskog protesnog odbora. Sa druge strane, informisanost građana koji imaju zakazana ročišta u beogradskim sudovima je podeljena.

Reporter Euronews Srbija koji je danas ispred Palate pravde javlja da je većina građana bila vidno iznenađena vešću da ova odluka danas stupa na snagu, dok su neki rekli da do detalja znaju o čemu se radi. Jedan od sagovornika koji je došao na današnje suđenje iz Novog Sada, a kojeg je reporterka Euronews Srbija zatekla ispred Palate pravde, rekao je da se nada da će njegovo ročište ipak biti održano uprkos odlukama beogradskih advokata.

Euronews

"Ne znamo hoće šta će se desiti. Čuo sam da sada na primer, povlače advokate iz Pančeva ili iz drugih gradova da menjaju ove beogradske. Tako da ispadne da oni ispoštuju štrajk, ali da se ročište održi. Videćemo šta će da bude", rekao je jedan stariji čovek, dok je jedna žena koja je izlazila iz zgrade samo vidno nezadovoljna dobacila da je njeno ročište odložno danas.

Neki od građana rekli su za Euronews Srbija da podržavaju odluku advokata navodeći da treba da budu istrajni u svojim.

"To je složna odluka koja će im omogućiti da se izbore za svoja prava. Mislim da treba da istraju", rekao je još jedan od građana koji je danas došao u Plalatu pravde.

Stavovi advokata podeljeni, neki bi ipak izašli na ročište

Ipak, pitanje je da li svi advokati u Beogradu poštuju ovu odluku beograske komore. Naime, odluka o ovom vidu protesta doneta je na nedavno vandrednoj održanoj skupštini AKB-a i za nju je glasalo oko 700 advokata, što je činilo većinu tada prisutnih. Međutim, ukoliko se sagleda ukupan broj članova beogradske komore kojih je više od 5.000, to je značajna manjina. Zbog toga, advokat Aleksandar Cvejić kaže za Euronews Srbija da bi on danas, ukoliko ima zakazano, izašao na ročište uprkos stavu određenog broja kolega. 

"Radna grupa postoji, Radnu grupu je osnovalo Ministarstvo pravde Republike Srbije i polovinu njenih članova čine advokati, koji su i tu na osnovu sporazuma sa ovim ministarstvom. Sve odluke i njihova sprovođenja se donose konsenzusom. To znači da ono sa čime se ne slažu predstavnici advokature, ne sme da se menja jer nema konačnog odobrenja", kazao je Cvejić.

Euronews Srbija

Sa druge strane, Saša Ivanišević, potpredsednik Advokatske komore Beograda rekao je u razgovoru za Euronews Srbija da nakon današnje obustave rada ne može da prognozira kako će se stvari dalje odvijati.

"Advokatska komora Srbije (AKS) je formirala Radnu grupu sa kojom se Advokatska komora Beograda (AKB) nije složila. Oni jesu izabrali predstavnike koji jesu advokati AKB, ali nisu oni koje je AKB predložila. Stav jeste bio da se odluka povuče, jer je intencija bila da nešto što je rogobatno i nešto što je loše ne može se popraviti. Pokušava se sada popraviti i taj sporni Zakon o parničnom postupku (ZPP), što će, mislim biti jako teško, a na kraju na šta će sve to da izađe, ne mogu da odgovorim", rekao je Ivanišević.

Da u okviru same beogradske komore ima podela, dokaz je to što sam predsednik AKB-a, Momčilo Bulatović, koji je potpisao sva dokumenta i zahteve štrajkačkog odbora, kaže da on lično ne podržava ovaj protest, ali da će morati da poštuje i da sam učestvuje u tome. On smatra da neće svi advokati u Beogradu da poštuju ovu odluku.

Sa druge srane predstavnik advokatskog štrajkačkog odbora Miroslav Živković kaže da očekuje od drugih podružnica advokatskih komora u Srbiji da se naknadno izjasne i donesu odluke o obustavi rada.

Euronews Srbija

Koji su zahtevi beogradskih advokata?

Pre nekoliko dana je Advokatska komore Beograd na vanrednoj skupštini donela odluku da stupi u obustavu rada i postavila sledeće zahteve:

Beogradski advokati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta Zakona o parničnom postupku, da se ispita opravdanost donošenja izmena i dopuna ovog zakona, kaoi da se otklone pravne nesigurnosti nakon odluke Vrhovnog Kasacionog suda koji je ponovo dozvolio bankama da ugovaraju troškove obrade kredita i premije osiguranja za kredite. Za njih je sporno i zamrzavanje poreskih obaveza za advokate za ovu godinu.

Advokati smatraju da ukoliko su izmene potrebne, trebalo bi navesti razloge, a neophodno je formirati i novu radnu grupu Ministarstva pravde u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena uz učešće legalno izbanih predstavnika AKB, srazmerno broju upisanih u imenik AKB. Pored toga, traže, kako se navodi u odluci, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Komentari (0)

Srbija