Društvo

Novčana pomoć porodicama sa decom: Da li je brak uslov za podršku pri kupovini stana i gde se podnosi zahtev?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/12/2021

-

22:21

Novčana pomoć porodicama sa decom: Da li je brak uslov za podršku pri kupovini stana i gde se podnosi zahtev?
Porodica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je nove mere koje se tiču finansijske pomoći porodicama sa decom - utrostručena je jednokratna novčana pomoć, a davaće se i finansijska podrška pri kupovini ili izgradnji stana. Iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju pojasnili su za Euronews Srbija na da brak nije uslov za finansijsku pomoć prilikom kupovine stana, kao i gde se zahtevi podnose. Dodali su i da bi sve mere trebalo bi da važe od 1. januara 2022. godine.

Iz Ministarstva navode da će ovim izmenama Srbija "znatno unaprediti podršku porodicama sa decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku Srbije". 

Prva velika mera odnosi se na povećanje roditeljskog dodatka. Jednokratno, roditelji će za rođenje prvog deteta u porodici dobijati 300.000 dinara umesto dosadašnjih 100.000. 

Druga mera odnosi se na finansijsku pomoć država majkama prilikom izgradnje, učešća u kupovini, ili kupovine kuće ili stana po osnovu rođenja deteta. Iako je ostalo da Vlada bliže utvrdi kriterijume za određivanje visine novca, dokumentaciju i način isplate, ponešto se već zna o ovoj meri populacione politike.

Da bi majka ostvarila pravo svojine stana ili kuće, pored uslova da je dete rođeno posle 1. januara 2022. godine, neophodno je da bude državljanin Republike Srbije, da ima prebivalište u Republici Srbiji i da prvi put stiče svojinu u porodično-stambenoj kući ili stanu na teritoriji Srbije, navode iz Ministarstva za Euronews Srbija. 

Važno je napomenuti da brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije ili je državljanin Republike Srbije. Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta, pravo može ostvariti otac deteta.

Zahtev za ostvarivanje prava na ovu novčanu pomoć podnosiće se nadležnom organu jedinice lokalne samouprave (opštini) u roku od godinu dana od rođenja deteta, odnosno službama dečije zaštite.

"Mame su zakon" pozdravile izmene

Inicijativa "Mame su zakon" pozdravila je danas meru u izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

"Ovu meru snažno pozdravljamo jer smo i dalje pri stavu da Srbija mora izdvajati veći deo BDP-a za podršku porodicama, sa posebnim osvrtom na one koje se odlučuju za prvo ili drugo dete”, rekla je Tatjana Macura iz te inicijative.

Macura ocenjuje da će finansijska podrška koja se tiče izgradnje ili kupovine stana, biti značajna za bračne parove koji vagaju da li da zbog neizvesne ekonomske situacije porodicu šire u Srbiji ili van granica naše države.

"Posebno pozdravljamo nameru da se kao vlasnica buduće nekretnine upisuje majka jer će se time sprečiti potencijalne zloupotrebe, u smislu prisilnih trudnoća", dodala je.

Takođe, kako je istakla, ovo je i snažna preventivna mera zaštite potencijalnih žrtava porodičnog nasilja, koje često upravo zbog loše ekonomske i stambene situacije trpe nasilje godinama.

Komentari (0)

Srbija