Društvo

Nacrt GUP-a od sutra na javnom uvidu: Šta sadrži plan urbanizacije Novog Sada i kada bi mogao da bude usvojen?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ N.K.

27/12/2021

-

20:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada od 2021. do 2030. godine, najvažniji je strateški dokument za grad, a od sutra će biti na javnom uvidu u trajanju 40 dana, saopštili su gradski urbanisti. Kako su najavili, plan će biti izložen u prostorijama "Urbanizma, na SPENS-u, kao i u svim mesnim zajednicama u gradu, a u januaru su planirane i tri javne prezentacije na koje su pozvali zainteresovane građane i stručnu javnost.

Novi Sad bi do 2030, prema Nacrtu novog GUP-a, trebalo da dobije još dva drumska i čak pet pešačko-biciklističkih mostova preko Dunava, veliku vojnu bazu, Centralni prečistač otpadnih voda, eko naselje na prostoru kasarne Jugovićevo, ali i veštačku veslačku stazu na mestu današnjeg Šodroša.

U saobraćaju, prednost se daje biciklistima i pešacima, a donosi i povećanje broja obaveznih parking mesta za stambene objekte. Iako se desetogodišnji period koji obuhvata računa od 2020/21, javnost u Novom Sadu dobija priliku da glavni strateški dokument za razvoj grada vidi tek na isteku godine.

"Ne postoji rok, mi nismo imali rok do kada smo morali da završimo ovaj plan. Važeći GUP je još na snazi. Nije nam rok do Nove godine da usvojimo ovaj plan", ističe Milovan Amidžić, član Gradskog veća za upravu, propise i urbanizam.

Direktor JP Urbanizam, Dušan Miladinović, kašnjenje u izradi GUP-a objašnjava velikim obimom posla, kompleksnim procedurama i koronavirusom. Odbacio je tvrdnje da plan kasni zbog nesuglasica sa drugim javnim preduzećem, "Vodama Vojvodine", koje su u par navrata prošle godine odbile da daju saglasnost na planirane izmene u priobalju. Vodne uslove izdali su krajem septembra, nakon hidrološke studije Instituta "Jaroslav Černi", koja je pokazala da podizanje novog nasipa neće imati  štetnih posledica.

Kada on bude izgrađen, i nekadašnje brodogradilište, koje je nekoliko godina u rukama privatne građevinske kompanije, postaće, kako je planirano, stambeno-poslovna zona sa hotelom. To će zahtevati izradu dodatne hidrološke studije, pojašnjava Miladinović i dodaje - biće to kompleks dostupan za javnost.

"I koji će imati sadržaj koji će unaprediti, ne samo priobalje u tom smislu, već uopšte i sferu poslovanja, turizma u ovom delu. I koji će svakako doprineti oživljavanju ovog prostora Dunavca koji je sada bara i mrtav", ističe Miladinović.

"Poslednji korak ka oduzimanju svih zelenih površina"

Protiv pretvaranja Dunavca u veslačku stazu i izgradnje dvadesetospratnica na mestu brodogradilišta, što su nazvali "Novi Sad na vodi", ranije je protestovalo više nevladinih i političkih organizacija. Upozoravali su da će time nestati oko 200 ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Miladinović, s druge strane, napominje da novi GUP prvi put obeležava zaštićena prirodna područja, između ostalih i Kameničku adu, te da se za 160 hektara povećavaju zelene površine u gradu. Planove urbanista nevladin sektor drugačije čita.

"Ja to vidim kao poslednji korak ka oduzimanju onoga što je zapravo ostalo i što nije izgrađeno, a to su zelene površine i javni prostori", ističe za Euronews Srbija Marijana Mutavčieva iz NVO Europolis.

Pred Urbanizam su došli kako bi se upoznali sa planom na koji javnost, kažu, predugo čeka.

Na uvidu će biti od sutra do početka februara, a zakazane su i tri javne prezentacije. U Gradu očekuju da novi GUP pred odbornicima mogao biti sredinom marta.

Komentari (0)

Srbija