Društvo

NVO: Viši sud potvrdio odluku, kompaniji Euro litijum zabranjena geološka istraživanja u Valjevsko-mioničkom basenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/12/2021

-

17:20

NVO: Viši sud potvrdio odluku, kompaniji Euro litijum zabranjena geološka istraživanja u Valjevsko-mioničkom basenu
Proizvodnja litijuma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompaniji Euro litijum privremeno su zabranjena geološka istraživanja na teritoriji Valjevsko- mioničkog basena, saopštilo je udruženje "Za zdravije sutra" iz Velikih Crljena.

Viši sud u Valjevu potvrdio je odluku valjevskog Osnovnog suda kojom je određena privremena mera kojom su zabranjena primenjena geološka istraživanja kompaniji Euro lithium Balkan d.o.o, navodi se u saopštenju udruženja "Za zdravije sutra" iz Velikih Crljena, koje je dobilo potvrdu Višeg suda u Valjevu o ovoj odluci.

Ova mera će, kako je saopšteno, trajati do pravosnažnosti postupka kojim su meštani nekoliko valjevskih sela zahtevali od Ministarstva rudarstva i geologije da im prizna svojstvo stranke sa suprotnim interesom od kompanije Euro litijum Balkan i da se odbije zahtev ove firme za produženje odobrenja za primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na istražnom području Valjevsko- mionički basen.

NVO podseća da su meštani sela Lukavac, Divci, Popučke, Dupljaj, Šušeoka u dolini Kolubare protestovali 7. novembra u Lukavcu.

"Tada su oni zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije. Razlog okupljanja su bili rezultati analize zemlje koji je uradio Hemijski fakultet kojima je potvrđena kontaminacija zemljišta iz dve istražne bušotine". navodi se u saopoštenju..

Kako se dodaje, meštani sela u dolini Kolubare će nastaviti da se bore za svoja prava i za zabranu daljih istraživanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija