Društvo

Kako izgleda Nova godina u domu za stare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2021

-

14:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Možda je neko rešio da i ovu novu godinu dočeka zabrinuto gledajući korona brojke, ali to u domu Senjački kutak - nije slučaj. Odrekli su se poseta najbližih, izleta i putovanja, ali ne i muzike, provoda i dobrog društva.

Korisnice ovog doma, Branka Živković i Vida Gavrilovć kažu za Euronews Srbija da se raduju svakom prazniku, posebno novogodišnjoj noći, jer im prijaju muzika i društvo.

"Kad dođu ti praznici, uvek pripremamo veselje, neće direktorka da nas ostavi same", kaže Živković, dok Gavrilović dodaje da ne bi volela da je u tom periodu sama.

"Valja čovek i da je malo u društvu, i da izađe i da prođe, ne samo monotono na jednom mestu, samo u kući, to je dosadno. Volim veselo, kad je i pesma i igranka, mnogo muziku volim, obožavam", dodala je ona.

Za direktorku doma Draganu Marković, koja je nekada radila u osnovnoj školi - nema velike razlike u radu sa decom i radu sa starijima, osim što, kako kaže, stariji bolje slušaju. Ona dodaje da dom za starije, kao i svaki dom, treba da bude mesto gde se čovek oseća lepo.

"Ja mislim da to sve kreće od ljudi koji su sa njima i kako se ophode prema njima. Mi smo svi vedri i veseli, nasmejani, raspevani i tako funkcionišemo svi do jednog", kaže Marković.

U doba pre korone, koga se sad i stari i mladi sve teže sećaju, neki od korisnika doma praznike su provodili sa porodicom. Zbog epidemijske situacije, ove godine su izostala porodična okupljanja.

"Ja bih volela više da sam kući, ali moja deca nisu ovde i unučići, svi su u Hanoveru, u Nemačkoj, svi, kuća mi je zaključana u Topoli", kaže Gavrilović.

I dok mnogi kače ukrase na jelku zamišljajući želje, pitamo se šta su oni poželeli u Novoj Godini Živković kaže da nema novogodišnju želju.

"Nisam ništa poželela, potpuno sam zadovoljna, to sam priređivala ćerki kad je bila mala, i jelke i poklone i svašta. Moj je život ispunjen", kaže.

Ako se neko još uvek pita kako da dočeka novu godinu, možda je rešenje u proverenom receptu - uz dobru muziku i držeći za ruku nekog bliskog. Možda ne možete da oterate pandemiju, ali možete strah. 

Komentari (0)

Srbija