Društvo

"Stampedo zaraženih": Srbija je danas zabeležila najveći broj obolelih od početka epidemije, lekari upozoravaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2022

-

19:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Epidemijska situacija u Srbiji naglo se pogoršala, a za četiri dana broj inficiranih je povećan je višestruko. Za 24 sata registrovano je skoro 9.122 zaraženih, umrlo je 19 ljudi, na respiru je 79 pacijenata.

To je najveći broj zaraženih u Srbiji od početka epidemije. U prethodnom talasu brojke su išle do 8.467 inficiranih na dnevnom nivou i taj broj inficiranih bio je 28. septembra.

Zbog takve situacije Ministarstvo prosvete najavilo je da će srednjoškolci u Vojvodini, kojima se raspust završava 10 januara, preći na onlajn nastavu.

U Kovid ambulantama su velike gužve, većina njih je produžila radno vreme do 22 sata, a ponovo je u kovid sistemu i Gradski zavod za plućne bolesti u Beogradu kao trijažna ambulanta. Epidemiolozi kažu da se narednih dana može očekivatri veći broj zaraženih.

Utešno je jedino to što veliki broj zaraženih ne prati veliki broj pacijenata na bolničkom lečenju. Situacija u svim kovid bolnicama je stabilna, nema velikog priliva pacijenata.

Na jugu povećanje broja zaraženih

Na jugu zemlje je višestruko uvećan broj pacijenata koji se javljaju lekaru zbog prehleda, a povećan je i broj zaraženih virusom korona. Juče su u Nišu ispred kovid ambulante pacijenti čekali i više od dva sata na pregled. Danas nema velikih gužvi. 

Samo u jednom danu u kovid ambulantama u NIšu pregledano je oko 1.800 ljudi, dok je 236 bilo pozitivno na virus korona. Uglavnom se javljaju pacijenti sa lakšom kliničkom slikom. 

Direktor Doma zdravlja u Nišu dr Milorad Jerkan kaže da je "pravi stampedo" krenuo još krajem prošle godine, od 25. decembra, da je slika "teška i loša".

Euronews

Dr Milorad Jerkan

"Juče smo imali 1.800 pregleda, prvih pregleda je bilo oko 800, 509 laboratorijskih analiza i 236 pozitivnih. Rapidno raste broj zaraženih", rekao je Jerkan za Euronews Srbija i dodao da su lekari i kovid ambulantama juče radili do 23.30 sati i da nijedan pacijent nije vraćen nepregledan.

Napominje da brojke zabrinjavaju, kao i da će najveći teret u ovom talasu podneti primarna zdravstvena zaštita. Omikron, podseća, daje blažu kliničku sliku, za razliku od delta varijante kada su mnogi pacijenti morali na bolničko lečenje. 

Lekari na jugu Srbije imali su juče sastanak sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, a konstatovano je da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tog dela Srbije radi oko 200 lekara, što je dovoljno za novi talas epidemije. 

Jerkan navodi da Niš ima oko 70 lekara, ali i 18 mobilnih ekipa koje obilaze sela, da će proširiti rentgen službu. 

"Imamo dovoljno reagenasa, lekova. Imamo i najnoviji lek, molnupiravir, i dajemo ga kome je indikovano. Najčešće pacijentima koji imaju više od 60 godina i koji imaju primarna oboljenja.  Nadamo se da će virus brzo još više da oslabi i da će ovo biti kraj pandemije", rekao je on.

Sve zavisi od vakcinacije

Jerkan kaže da vakcinacija štiti i kod omikrona od teških formi bolesti i da od nje sve zavisi. Brine ga što je vakcinacija stagnira, posebno davanje buster doze.

"Više nema efekta vakcina koju smo dali pre osam, devet meseci. U Nišu je dve doze primilo oko 73 odsto starije populacije, a buster dozu manje od 40 odsto. To je najveći problem. I omikron kod njih može da bude fatalan", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija