Društvo

Zelić za Euronews Srbija: Vakcine svima potrebne, nemerljiv značaj proizvodnje "Sputnjika V" u Srbiji

Komentari

Autor: N. Z.

04/06/2021

-

08:47

Zelić za Euronews Srbija: Vakcine svima potrebne, nemerljiv značaj proizvodnje "Sputnjika V" u Srbiji
Zelić za Euronews Srbija: Vakcine svima potrebne, nemerljiv značaj proizvodnje "Sputnjika V" u Srbiji - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Početak proizvodnje vakcine "Sputnjik V" u Srbiji ima neizmerljiv značaj, s obzirom na to da su vakcine svima potrebne, poručio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva.

"Vakcine protiv kovida 19 su sada najznačajniji resurs na planeti Zemlji, svi žele te vakcine, svima su one potrebne i one su jedini način da izađemo iz krize, iz pandemije, i svega onoga što nas je ograničavalo prethodnih godinu dana", naveo je on gostujući u jutarnjem programu Euronews Srbija.

Euronews TV

On je rekao da mali broj proizvođača ima kapacitet i stručni kadar za tako nešto, te da je "Torlak" dobio tu mogućnost.

"Ova institucija je zaista sada na stazama te stare slave, a mogućnost da mi proizvodimo i da  budemo nezavisni u pogledu proizvodnje vakcina protiv kovida 19, pre toga vakcine protiv gripa, to ne smemo zaboraviti. I Agencija za lekove je bila deo projekta, svi mi zajedno smo se udružili da se suprotstavimo i gripu i ovoj koroni", rekao je on.

Kako je dodao, svi moramo da znamo da je virus izuzetno opasan i da treba da budemo zaštićeni, te da je važno da planiramo unapred jer ne znamo koliko će zaštita da traje i da li nas vakcine u potpunosti štite da duži vremenski period.

"Zato nam je neophodno da imamo te zalihe. To imaju i SAD i druge velike zemlje, EU je nabavila višestruko doza u odnosu na ono što je potrebno za sve građane, tako će postupati Srbija. Tako postupaju odgovorne, promišljene i vizionarski opredeljene države", naveo je on.

Napomenuo je da on sa nekoliko lekara održava tribine edukacije mladih, kako bi se konkretnim činjenicama razbile sve teorije zavere. 

"Tiču se toga da li vakcine izazivaju sterilitet, naravno da ne, da li izazvaju dugotrajne neželjene reakcije, naravno da ne. Sve su to činjenice koje mi pratimo u Agenciji za lekove i možemo da odgovorimo na to", naveo je.

Na pitanje kada će ruska i kineska vakcina da dobiju privremenu dozvolu za upotrebu, Zelić je razjasnio da sve vakcine imaju neophodne dozvole da bi mogle bezbedno da se koriste. One mogu da se primenjuju u našoj zemlji, imaju sve neophodne uslove i da ne bi trebalo zbunjvati javnost "šta je uslovna, šta privremena, uvozna dozvola".

"Vakcine imaju odgovarajuće dozvole i naravno one će dobijati i nove sertifikate i dozvole kao što je bilo rađeno i do sada", naveo je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija