Društvo

Epidemiolozi strahuju od širenja omikrona: Koji gradovi su odustali od dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2022

-

14:29

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Epidemiološka situacija sve je lošija. Skoro 14.000 novozaraženih je u danu, a pritisak koji su ranije trpele kovid bolnice sada se prebacuje na kovid ambulante. Danima su dugački redovi onih koji čekaju na preglede. Mnogi od njih ne stignu istog dana do doktora. Iz domova zdravlja poručuju da bi najbolje bilo da se na testiranje dođe tri dana posle pojave prvih simptoma infekcije.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Beogradu je odložen koncert Željka Joksimovića koji je planiran za 13. januar, dok je u Novom Sadu redukovan program. Ipak, mnogi gradovi u Srbiji ne odustaju od organizovanog dočeka na trgovima.

Lekari se plaše da će sve to samo ubrzati širenje virusa, jer je nakon organizovanog dočeka Nove godine usledio nagli skok broja zaraženih. Mnogi koji su Novu godinu dočekali u restoranima, kafićima, na trgovima uz vatromet i koncerte na otvorenom, samo nekoliko dana kasnije čekali su u redu ispred kovid ambulante.

Epidemiolog prof. Zoran Radovanović kaže da je upozorio da nakon organizovanih proslava Nove godine može da nam se desi ovakav scenario.

"Pre tri, četiri nedelje rekao da priprema proslave Nove godine na način na koji je organizovana predstavlja masovno ubistvo sa predumišljajem. Evo već nekoliko dana nakon Nove godine uverili smo se da je to tako. Srpska Nova godina imaće iste posledice", rekao je Radovanović za Euronews Srbija.

Odložen koncert Željka Joksimovića

Nakon rekordnog broja zaraženih kompanija "Beograd na vodi" odlučila je da u glavnom gradu odloži koncert Željka Joksimovića. Oni su za Euronews Srbija poslali saopštenje da će dočeka biti, ali su sutradan ipak promenili odluku.

"Želja nam je bila da Beograđanima i gostima poklonimo doček srpske Nove godine koji će pamtiti. S obzirom na to kakva je epidemijska situacija odlučili smo da ovaj koncert odložimo. Zdravlje i bezbednost posetilaca su nam na prvom mestu, te će besplatan koncert Željka Joksimovića biti održan kada to zdravstvena situacija bude dozvolila", navode iz "Beograda na vodi".

Iako je koncert na Sava promenadi otkazan od dočeka se ne odustaje u Leskovcu, Novom Sadu, Prokuplju, Gračanici, kao i mnogim restoranima. 

"Sva sreća što je omikron soj manje smrtonosan u odnosu na deltu", rekao je Radovanović.

Vreme za uvođenje oštrijih mera

Uprkos upozorenjima epidemiologa da na proslavi Nove godine može doći do masovnog zaražavanja, savet Kriznog štaba nije poslušan. Ubrzo nakon dočeka 2022, broj zaraženih porastao je za nekoliko hiljada. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja oboren je rekord u broju zaraženih u Srbiji, a nakon još jednog dočeka Nove godine, videćemo i nove brojke. 

"Vreme je za uvođenje vrlo oštrih mera kako bi se smanjila šteta od omikron soja koji se širi velikom brzinom",  rekao je dr Dragoslav Popović za Euronews Srbija.

Dodatni rizik je, kako kaže, predstavlja početak nastave u drugom polugodištu zbog čega poziva i roditelje i nastavnike da se vakcinišu. 

"Krizni štab mora da donese jasne odluke koje uključuju i početak drugog polugodišta", rekao je on.

Novi Sad redukovao sadržaje

Program u Novom Sadu nije otkazan, ali su sadržaji redukovani. To se sve dešava u trenutku kada Novi Sad beleži rekordne brojeve novozaraženih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje u prethodnom danu je zabeleženo više od 2.800 novoobolelih u pokrajini, od toga više od 1.100 u Novom Sadu. Organizatori dočeka godine u kojoj Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture najavili su da će redukovati program i da će 60 odsto koncerata biti odloženo zbog ove situacije.

Euronews TV

Milena Milovanov, portparolka Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica  kulture kaže da se od starta prilagođavaju svim epidemiološkim merama i aktuelnoj  epidemiološkoj situaciji.

"Mi smo kao Fondacija odlučili da zbog odgovornosti i bezbednosti svih posetilaca, ali i izvođača na tako velikom događaju, da pokrenemo inicijativu da mi sprovedemo dodatne mere. Predložili smo da se odloži 60 odsto koncerata", rekla je ona.

Pojašnjava da su to zapravo nastupi koji su bili planirani u novosadskim ugostiteljskim objektima. Predlog je da se odlože za period kada situacija bude bila bolja.

Za koncerte koje organizuje Fondacija, sprovešće se strožija kontrola, a i smanjeni su kapaciteti dvorana u kojima se održavaju.

"Prodavane su ulaznice za 50 odsto kapaciteta, a u nekim prostorima je i manje od 50 odsto.Biće potreban i zeleni sertifikati, antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati. Za sve koji to nemaju, a kupili su ulaznice, biće obezbeđena dva punkta za besplatno testiranje. Jedan će biti u samom centru grada na Trgu slobode, dok će drugi biti u gradskoj koncertnoj dvorani", rekla je Milovanov.

Doček otkazan u Čačku i Nišu

Zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije, ranije najavljeni organizovani doček Nove godine na Gradskom trgu u Čačku je otkazan.

Za proslavu pravoslavne Nove godine bio je predviđen koncert folk pevačice Vesne Zmijanac, u organizaciji Grada Čačka i Doma kulture Čačak. Iz preventivnih razloga i u cilju zaštite zdravlja građana Čačka, organizatori su doneli odluku da ovaj događaj ne bude održan.

U NIšu je otkazan koncert pevačice Anđeline Vujović i njenog benda, koji je planiran za četvrtak, 13.januara 2022.godine, u organizaciji Gradske opštine Medijana, a povodom tradicionalnog obeležavanja Pravoslavne Nove godine. Termin održavanja koncerta, biće naknadno saopšten.

Komentari (0)

Srbija