Društvo

Pred nama najhladniji dan ove godine, RHMZ izdao narandžasto upozorenje - najviša dnevna do 0 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

07:20

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Republički Hidrometeorološki Zavod ovog jutra je izdao narandžasto upozorenje na niske temperature. Ovo znači da se temperatura vazduha spustila ispod - 10 stepeni Celzijusa, što može biti opasno za ljude i životinje, rekla je meteorolog Euronews Srbije Ljubica Gojković. 

"Razvedravanje koje je juče zahvatilo Srbiju uzrokovalo je topljenje površinskog sloja snega, koji se tokom noći zaledio, obrazujući poledicu na putevima i trotoarima. Upravo zbog ovoga se preporučuje dodatni oprez vozačima, ali i pešacima", kaže Gojković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Dodaje da će dan biti vedar i sunčan u većem delu zemlje. Malo i umereno oblačno biće samo, kaže, u oblasti Pomoravlja, ali padavina neće biti.

"Temperatura se u većini mesta centralne Srbije ovog jutra kretela oko minus šest stepeni. Toliko je izmereno i u Beogradu, a malo toplije bilo je samo na krajnjem istoku. Najhladnije je bilo u Smederevskoj Palanci i Sjenici sa izmerenih -13 stepeni Celzijusa. Maksimalna temperatura danas i dalje oko i malo ispod nule. Na krajnjem severozapadu oko jedan, na jugu do minus pet stepeni. Vetar danas duva iz pravca zapada, što nam donosi topliju vazdušnu masu, a od sutra i osetniji porast temperature", kaže Gojković.

Navodi da će u petak vreme biti promenljivo oblačno, sa nešto više oblaka u prvoj polovini dana. Otopljenje će se najviše osetiti na zapadu Srbije, gde se očekuje da dnevna temperatura bude oko šest stepeni.

"U istočnim i jugoistočnim predelima i dalje hladno, sa temperaturom oko nule. Prvi dan vikenda biće pretežno oblačan, dok će u nedelju ponovo biti vedro, uz blagi pad temperature. Iako je ova zima počela sa veoma toplim vremenom, pred nama je još mnogo pravih zimskih dana", rekla je Gojković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija