Društvo

Danas sednica Kriznog štaba: Medicinski deo insistira na zabrani javnih okupljanja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/01/2022

-

13:11

Danas sednica Kriznog štaba: Medicinski deo insistira na zabrani javnih okupljanja
Danas sednica Kriznog štaba: Medicinski deo insistira na zabrani javnih okupljanja - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona zakazana je za danas u 15 sati, a glavna tema biće ogroman broj zaraženih na dnevnom nivou i novi talas izazvan omikronom. Razgovaraće se o tome koliko je zdravstveni sistem spreman, posebno domovi zdravlja i kovid ambulante, koje trpe ogroman pritisak zbog velikog priliva pacijenata. Jedna od tema biće i škole, odnosno početak drugog polugodišta.

Članovi medicinskog dela Kriznog štaba kažu da u novom talasu epidemije i u dominaciji omikron soja samo vakcinacija nije dovoljna i da je neophodno kombinovati je s novim merama. Na današnjoj sednici insistiraće na zabrani javnog okupljanja.

Iskustva zemalja u kojima je omikron već dominantan pokazala su da virus sada zaobilazi imunitet te se zaražavaju i oni koji su preležali koronu, ali i vakcinisani. Jedino što teši, to je blaža klinička slika koja prati obolele. Međutim, epidemiolozi upozoravaju da će u ogromnom broju zaraženih biti i onih kod kojih će izazvati tešku kliničku sliku, pa čak dovesti i do smrti.

Epidemiolog i član Kroiznog štaba dr Predrag Kon nedavno je rekao da su kovid propusnice bile "najosnovniji minimum", ali da je sada na prvom mestu zabrana javnog okupljanja.

On je za RTS rekao da je uputio pismo premijerki sa presekom stanja i projekcijom situacije, kao i da je poslao nacrt predloga mera. Naglasio je da su brojke "eksplodirale“ nakon koncerata i proslave Nove godine.

"Na prvom mestu sada je zabrana javnog okupljanja. To je jedan od zahteva koji sam poslao svim članovima Kriznog štaba. Kovid propusnice jesu bile najosnovniji minimum, ali sada je na prvom mestu zabrana javnog okupljanja. To smo imali ranije i tada je bilo zabranjeno okupljanje više od petoro ljudi - nije bilo bioskopa, pozorišta, sportskih okupljanja“, rekao je on za RTS, 10. januara.

Doček povećava broj zaraženih

Sednica Kriznog štaba održava se nakon dočeka srpske Nove godine. Bilo je gradova koji su odustali od organizovanih koncerata na trgovima, ali u mnogima je bilo organizovanog dočeka na otvorenom. Slavilo se i u restoranim i kafićima. Lekari su sigurni da će to dodatno ubrzati spiralu zaražavanja i efekti će se videti već za tri dana ispred kovid ambulanti.

Osim zabrane javnog okupljanja članovi medicinskog dela Kriznog štaba insistiraće na tome da kovid propusnice važe 24 sata, a ne kao do sada posle 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će on biti protiv uvođenja mera koje bi štetile privredi.

"Ne znam ko će šta predložiti, ali ne mislim da je potrebno uvođenje novih mera. Biću protiv svake nove mere koje znači zatvaranje radnih mesta", rekao je Vesić nedavno za RTS.

On je ukazao da veliki porast broja zaraženih imaju zemlje koje imaju mnogo veći procenat vakcinisanih od Srbije i koje su se opredelile za zaključavanje. Pozvao je građane na "individualnu odgovornost“ i da se poštuju postojeće mere.

Odluka o školama

Čeka se i odluka o tome kako će đaci u škole. Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Predrag Sazdanović kaže da je predlog da viši razredi osnovne škole i srednjoškolci budu na onlajn nastavi.

"Koliko dugo, zavisiće od situacije. Međutim, postoji informacija da se omikron širi velikom brzinom i kod dece u vrtićima i u nižim razredima. Ključno je biti sada pametan, kada ranije nismo bili, pre desetak dana, da koliko toliko ograničimo kontakte onih koji su su nevakcinisani, a to su deca“, rekao je on.

Inače, za srednjoškolce u Vojvodini drugo polugodište počelo je 10. januara, a nastava je u prvoj nedelji  organizovana onlajn. Čeka se zvanična odluka Tima za škole kako će osnovci u Vojvodini krenuti od ponedeljka.

Mere koje su na snazi

Već duže u Srbiji na snazi su mere obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru i održavanje distance od najmanje metar i po. Dozvoljeno je okupljanje do 500 ljudi. Za skupove koji imaju više od 500 posetilaca neophodna je dozvola Kriznog štaba. Uvedene su i kovid propusnice u ugostiteljske objekte, kockarnice, kladionice, koje važe posle 20 sati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija