Društvo

Sve o karantinu - koliko traje izolacija za zaražene virusom korona, a koliko za kontakte sa inficiranim

Komentari

Autor: S. Tuvić

18/01/2022

-

14:32

Sve o karantinu - koliko traje izolacija za zaražene virusom korona, a koliko za kontakte sa inficiranim
Sve o karantinu - koliko traje izolacija za zaražene virusom korona, a koliko za kontakte sa inficiranim - Copyright Euronews/Ana Mihaljčić

veličina teksta

Aa Aa

Svi zavodi za javno zdravlje u Srbiji dobili su obaveštenje od Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" da se skraćuje izolacija za zaražene virusom korona sa 14 na sedam dana, a za bliske kontakte sa deset na pet dana.

Izolacija za zaražene koji su bez simptoma ili imaju blagu kliničku sliku i leče se kod kuće traje sedam dana. Nakon isteka perioda izolacije, osobe se javljaju u kovid ambulante, a izolacija se prekida bez PCR testiranja.

Samo su zdravstveni radnici i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite u obavezi da urade PCR test i ukoliko su negativni nakon sedam dana izlaze iz izolacije, a ukoliko su pozitivni izolacija traje još tri dana (ukupno deset dana) i prekida se bez novog testiranja. Testiranje za njih je besplatno, o trošku države.

Odluka o skraćenju izolacije za zaražene doneta je na poslednjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, koja je održana u petak, 14. januara, a izmena Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 usvojena je juče na sednici Vlade Srbije. Službeni glasnik je, takođe, objavio ovu uredbu.

Kada je reč o licima koja imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju (udružene bolesti), ona se upućuju na kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

Uredbom se propisuje i da se lica obolela od kovida izoluju i leče u objektima koji su za to posebno pripremljeni. Navodi se da su ta lica dužna da prihvate izolaciju i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni doktor medicine, odnosno doktor medicine specijalista epidemiologije.  

Karantin za bliske kontakte

Na osnovu Zaključka Kriznog štaba, izmenjena je i dužina trajanja karantina za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa obolelim od kovida 19 na pet dana od momenta poslednjeg kontakta.

Nakon isteka pet dana, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave prvih simptoma bolesti, karantin se prekida bez testiranja, s tim što je datum poslednje izloženosti, odnosno poslednjeg kontakta sa kovid pozitivnim nulti dan.

Euronews/Stefan Goranović

 

Takođe, svi kontakti kojima je propisana mera karantina su u obavezi da se do isteka destog dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite, koje podrazumevaju nošenje zaštitne maske tipa N95. Masku su obavezni da nose u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom ukoliko nisu u mogućnosti da održavaju distancu od najmanje dva metra sa drugim osobama.

Institut Batut je 6. janura skratio karantin za kontakte sa inficiranim osobama sa 14 na deset  dana, uz mogućnost da se izolacija prekine sedmog dana ukoliko pacijent uradi PCR test i on bude negativan. Sada je izolacija za kontakte skraćena na pet dana i prekida se bez testiranja.

Izuzeće od karantina

Iz Batuta podsećaju da su od mera karantina nakon bliskon kontakta sa zaraženima izuzeti svi koji imaju dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana od poslednje doze vakcine.

U izolaciju ne idu ni osobe koje su preležale kovid 19, a to se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigenskim testom, ne mlađim od 14 i ne starijeg od 210 dana od uzorkovanja.

Navodi se da se uz rezultat testa, ukoliko je urađen u privatnoj laboratoriji, odnosno nije upisan u informacioni sistem covid.rs, mera posedovati izveštaj lekara iz kovid ambulante ili otpusna lista iz bolnice, u kojima se potvrđuje dijagnoza korona virusa, u periodu kada je izvršeno testiranje.

Unsplash

 

Jedan od uslova je i posedovanje pozitivnog rezultata serološko testiranja na kovid 19 (IgG) urađen u nekoj od laboratorija u javnom vlasništvu ne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja.

Osobe koje su izuzuzete od mere karantina iz nevedenih razloga su u obavezi da se do isteka 10. dana od dana poslednjeg kontakta sa obolelim strogo pridržavaju propisanih mera lične zaštite (maska, distaca, dezinfekcija).

Iskustva drugih zemalja

Mnoge zemlje suveć krajem prošle godine počeli da skraćuju period izolacije za zaražene, jer su se sa pojavom i širenjem omikrona suočile sa problemom nedostatka radne snage zbog ogromnog broja inficiranih..

Amerika je skratila period izolacije za zaražene na pet dana, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je ažurirao svoje smernice 27. decembra 2021. godine i preporučio da izolacija traje pet dana, a da je obavezno nošenje maski još pet dana u prisustvu drugih ljudi.

Takođe, u decembru je i Velika Britanija promenila pravila o samoizolaciji i skratila karantin sa deset na sedam dana, pod uslovom da imaju negativan test. U Francuskoj i Japanu na snazi je desetodnevna izolacija za zaražene. Od zemalja u region Crna Gora je 10. januara skratila karantin sa deset na sedam dana za zaražene.

Svoje odluke zemlje pravdaju studijama koje pokazuju da su inficirane osobe najzaraznije dva dana pre pojave simptoma i tri dana nakon pojave prvih znakova bolesti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija