Društvo

Tragična sudbina porodice preminulog ratnog veterana iz Niša: Mladić (22) sam brine o petoro braće i sestara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.K.

19/01/2022

-

20:26

Tragična sudbina porodice preminulog ratnog veterana iz Niša: Mladić (22) sam brine o petoro braće i sestara
Ilustracija - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sudbina porodice iz Niša uznemirila je javnost u tom gradu ali i u Srbiji. Nakon smrti oca koji je bio ratni invalid, mladić od 22 godine morao je, uz pomoć bake, da se brine o braći i sestrama, i da se snalazi kako bi im obezbedio hranu i sve što im je potrebno. Nažalost, on je poukušao samoubistvo skokom sa sprata kuće. Humanitarci i brojni građani apeluju da se pomogne porodici.

Na težak život porodice iz Niša javnosti je na društvenim mrežama skrenula pažnju humanitarka Marina Adamović.

Nakon pokušaja samoubistva mladića Centar za socijalni rad je bio kod porodice, a došli su i drugari dece iz škole, rekla je ona za Euronews Srbija.

Navela je da deca imaju podršku i pomoć direktorke škole i dece iz razreda. Takođe, ona je naglasila da je važno da ljudi budu upoznati sa slučajem da bi mogli da pomognu.

O detaljima priče više saznajemo od direktora Centra za socijalni rad Zorana Jovića. On je za Euronews Srbija rekao da brat najstarijeg mladića ima 17 godina, dok su ostali, još njih četvoro, mlađi, a sa njima živi i baka.

Tragedija ih je zadesila kada je otac dece, ratni invalid Bojan Cvetković, letos preminuo. Majka ih je, kako je ispričao najstariji mladić, napustila i otišla da živi sa drugim čovekom.

Kako je rekao direktor Centra za socijalni rad, ta ustanova je mesecima upoznata sa ovom porodicom. Dobijali su novčanu pomoć nekoliko puta, a najmlađa deca dobila su i novogodišnje paketiće. Takođe, Centar je jednom prilikom obezbedio i osnovne namirnice za porodicu.

"Centru za socijalni rad je slučaj poznat od oktobra, nekoliko meseci nakon što je preminuo otac mladića. Mladić je juče bio u Centru na razgovoru za eventualno postavljanje za staratelja za ostalu decu koja nisu punoletna", kazao je Jović za Euronews Srbija.

On je objasnio da je stručni tim bio za to da se mladiću da šansa da bude staratelj porodice, iako ima objektivnih nedostataka, dodavši da je i baka član porodice te da deca nisu potpuno sama.  Međutim, tragičan događaj sada je promenio stvari kada je ovaj slučaj u pitanju, ali će Centar za socijalni rad nastojati da porodica bude na okupu.

"S obzirom na ovaj njegov čin, sada je upitno šta će biti sa starateljstvom. Za sada smo odlučili da postavimo staratelja po službenoj dužnosti, radnika Centra za socijalni rad, koji će do okončanja postupka uz pomoć bake i dečaka voditi brigu o porodici i videti kako funkcioniše porodica prema tom modelu", objasnio je Jović. 

Jović je dodao da su zaposleni u Centru za socijalni rad bili danas na terenu i utvrdili da su deca u toplom, da je prostor u kojem borave čist i bezbedan. On je rekao da je mladić od 17 godina vrlo odgovoran, a da Centru za socijalni rad mogu da se obrate kada god je to potrebno.

Prema komentarima na društvenim mrežama, građani jesu zainteresovani i voljni su da upute pomoć, onoliko koliko ko može. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija