Društvo

Otpad iz Vinče zagađuje zemlju, vazduh i Dunav – šta je najbolje rešenje?

Komentari

Autor: Dragana Savić

05/06/2021

-

19:14

Otpad iz Vinče zagađuje zemlju, vazduh i Dunav – šta je najbolje rešenje?
Otpad iz Vinče zagađuje zemlju, vazduh i Dunav – šta je najbolje rešenje? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vinča je jedna od najvećih nesanitarnih deponija u Evropi. Tu se godišnje dovozi pola miliona tona komunalnog otpada koji se neplanski odlaže zagađujući zemljište, vazduh i obližnji Dunav.

Beograd je 2017. godine ušao u javno-privatno partnerstvo sa preduzećem "Beo čista energija" kako bi se izgradilo novo postrojenje na kome će se otpad odlagati, prerađivati i sagorevati. Ipak, nisu svi zadovoljni ovim rešenjem.

Radomir Lazović iz inicijative "Ne davimo Beograd" je rekao da čestice koje se ispuštaju u vazduh usled sagorevanja doprinose da je Beograd prečesto na prvom mestu liste najzagađenijih gradova sveta. 

"Teret takvog tretiranja otpada pašće na građane, preko Infostana, preko cene odvoženja otpada. Kako će to uticati na našu budućnost kada budemo hteli da budemo članovi Evropske unije? Pitanje je zaista i da li ćemo snositi neke dodatne troškove. Postoji rešenje, spalionica to nije", naveo je Lazović. 

Euronews TV

Stepen zagađenja je trenutno mnogo veći nego što će to biti nakon otvaranja nove deponije, kažu u preduzeću "Beo čista energija".

Vladimir Milovanović, direktor tog preduzeća ističe da će postrojenje za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada u velikoj meri smanjiti odlaganje otpada na deponiju. 

"A s druge strane će biti proizvedena električna i toplotna energija od koje će građani Beograda imati veoma mnogo koristi. I mi ćemo primenom najboljih raspoloživih tehnologija smanjiti bar štetne komponente u emisiji gasova na nivoe koji su znatno niži od trenutno važećih u Republici Srbiji", rekao je Milovanović. 

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kažu da se trenutni računi za Infostan neće menjati, a da će kontrolu zagađenja vazduha vršiti inspekcija.

Na pitanje da li Beograd ima dovoljno kapaciteta za reciklažu i odlaganje otpada koji neće ići na novu deponiju, kažu da su rešenja predviđena novim Lokalnim planom upravljanja otpadom, čije se usvajanje očekuje 9.juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija