Društvo

Od sutra toplije, ali zimi nije došao kraj: Kakve "zimske avanture" nam donosi februar?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T; RTS

25/01/2022

-

16:26

Od sutra toplije, ali zimi nije došao kraj: Kakve "zimske avanture" nam donosi februar?
Od sutra toplije, ali zimi nije došao kraj: Kakve "zimske avanture" nam donosi februar? - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović

veličina teksta

Aa Aa

Treći dan zaredom živa u termometru je ispod nule, ali već od sutra kreće blagi porast temperature kada će nastupiti i topljenje snega. Ipak, to ne znači da ćemo zimu ostaviti iza nas.

Naime, Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije (RHMZ) je ovog jutra izdao crveno upozorenje na niske temperature za Banat i južnu i jugoistočnu Srbiju, što znači da se temperatura spustila ispod minus 15 stepeni Celzijusa, a ovako niske temperature smatraju se veoma opasnim za ljude i životinje, prethodno je istakla meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Međutim, optimističnu najavu za naredne dane ima meteorolg Ivan Ristić koji kaže da bi temperature do 30. januara mogle da dostignu i osmi podeljak.

"Od sutra sledi malo topliji period, ujutru može biti susnežice i slabijeg snega, a temperatura će biti u porastu. Tamo oko 30. januara može doći do sedam, osam stepeni"

Dakle, u narednih sedam dana očekuje nas umereno do potpuno oblačno i postepeno toplije. Ali, nova promena vremena, odnosno prodor hladnog vazduha može uslediti oko 1. februara.

"U tom periodu moguć je i sneg", ističe Ristić.

Da li će biti ledenih dana?

Da ćemo u prvoj dekadi februara imati mrazne dane, potvrdui je u Jutarnjem programu RTS-a direktor Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije Jugoslav Nikolić, koji je pojasnio da će minimalne temperature biti ispod nula stepeni, ali da neće biti ledenih dana. Maksimalne dnevne temperature kretaće se oko 5 stepeni.

U februaru se, kaže, očekuje da prosečne temperature budu od 4 do 6 stepeni u nižim predelima, a od minus 2 do plus dva u višim planinskim.

"To su temperature koje su za oko jedan do dva stepena više od ustaljenog višegodišnjeg proseka, tako da očekujemo februaur sa nešto višim prosekom, ali sa deficitom padavina", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, količine padavina koje se očekuju, kretaće se od 25 do 40 mm u nižim i 60 mm u višimi predelima, što je, kako kaže, ispod proseka za ovo doba godine.

Očekuje se da mart bude topliji od proseka

Isto tako, očekuje se da mart bude topliji od proseka. Istakao je da ne postoji rizik za ekstremno hladne talase i ekstremne velike količine padavine.

"Imaćemo nešto topliji mart, i količine padavine u okviru proseka, tako da ukupno uzevši ova zima će se uklopiti u neki prosek, ona je primerenija klimatskim uslovima za ovo doba godine", naveo je Nikolić.

"Kada sve saberemo i oduzmemo, očekujemo da će prosečne zimske temperature iznositi od nula do 4 stepena u nižim predelima i od minus 4 do minus dva u višim planinskim predelima", rekao je direktor RHMZ-a.

"Srednja godišnja temperatura u poslednjih 130 godina, od 1888. godine, u Beogradu je porasla za 1,6 stepeni što je dovoljan uslov da se koncentracija vlage u atmosferi poveća za 10 procenata, a onda je to znači da su povoljni uslovi za stvaranje kumolonimbusnih oblaka i olujno-gradonosnih situacija", rekao je Nikolić.

Kada gledamo dugoročnu prognozu možemo da kažemo da nema rizika za ekstremne uslove za hladne talase i padavine, naveo je Nikolić. "Imaćemo prosečne ili iznad prosečne temperature, ali ne očekujemo ekstreme", rekao je direktor RHMZ-a.

Komentari (0)

Srbija