Društvo

Brnabić: U narednih pet godina uložićemo 135 miliona evra u obnovu i izgradnju fakulteta

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2022

-

22:33

Brnabić: U narednih pet godina uložićemo 135 miliona evra u obnovu i izgradnju fakulteta
Brnabić: U narednih pet godina uložićemo 135 miliona evra u obnovu i izgradnju fakulteta - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras na Svetosavskoj akademiji da je obrazovanje stub jake države i uspešnog društva i poručila da će u narednih pet godina biti uloženo u obnovu i izgradnju fakulteta dodatnih 135 miliona evra.

Brnabić je istakla da je Sveti Sava dao crkvu kao sigurnost, a srpsku školu kao osnovu, ističući da je na tim osnovama nastala Srbija koja, kako kaže, svakim danom postaje sve bolja.

Ona je dodala da je Srbija i danas na putu Svetog Save.

"U Srbiji danas radi 176.955 učitelja, nastavnika i profesora. U osnovne i srednje škole ide 1.050.000 naše dece dok 285.000 njih studira", navela je Brnabić.

Premijerka je ukazala da se svake godine uvećava ulaganje u obrazovni sistem, dodajući da je sada na nivou od 252 milijarde dinara što je, kaže, za 43 odsto više u odnosu na 2017.godinu kada je postala predsednica Vlade.

Istakla je da je osnovna zarada u prosveti sada nešto više od 67.000, a pre deset godina je bila oko 44.000 dinara, dodajući da je to rast od preko 53 odsto.

Kako je dodala, povećanju zarada u prosveti će se posvetiti veća pažnja, jer su plate daleko od zadovoljavajućih I u odnosu na to koliko prosvetni radnici zaslužuju.

Tanjug/Rade Prelić

 

Ružić: Obrazovanje u vrhu prioriteta države

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je večeras na Svetosavskoj akademiji da se ponosi činjenicom da je u teškim vremenima, pre svega zahvaljući razvoju privrede, država obrazovanje stavila u vrh prioriteta.

"Nema razvoja države i društva bez većeg znanja i bolje primene stečenih znanja", rekao je Ružić na svečanosti.

On je naveo da je danas trenutak da se sa ponosom istaknu učenici, studenti, vaspitači, kao i profesori koji su, kako je rekao, u izazovnim vremenima uspeli da svoje znanje, veštine I kreativnost usmere na opštu dobrobit svoje države i svoga naroda.

“Danas stojim pred svima vama zahvalan što je oodržan kontinutitet obrazovanja i u vreme pandemije, kao i na tome što nismo dozvolili da obrazovanje u bilo kom momentu stane, a uspeli smo i da radimo na njegovom unapređivanju”, rekao je Ružić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija