Društvo

Prvog dana februara oblačno i kišovito, negde moguć i sneg - otopljenje stiže narednih dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2022

-

07:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prvi dan februara u većem delu zemlje obeležiće tmurno, oblačno i kišovito vreme, a u pojedinim delovima mogući su susnežica i sneg. Maksimalna dnevna temperatura biće od dva do pet stepeni Celzijusa, navela je meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Kako dodaje, iako se već tokom prepodneva u Vojvodini očekuje delimično razvedravanje, južno od Beograda zadržavaju oblaci iz kojih pada susnežica i sneg.

"Ovu nešto veću količinu padavina donosi nam ciklon sa Mediterana koji se danas premešta dalje ka Turskoj, svojom padavinskom zonom zahvatajući južne predele naše zemlje", navodi Gojković.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Sredinom dana severne predele zahvata novo prolazno naoblačenje, koje će samo mestimično doneti slabu kišu i susnežicu. U poslepodnevnim satima padavine će postepeno slabiti i u južnim predelima.

"Umeren severni i severozapadni vetar danas nam donosi zahlađenje koje će se ogledati u padu dnevne temperature. Jutro će osvanuti sa nulom, a tokom dana temperatura će se kretati od dva stepena na krajnjem jugoistoku i jugozapadu, pa do pet stepeni na severu i istoku Srbije", kaže meteorolog Euronews Srbija.

Na području zapadne Srbije, Šumadije, jugoistočne i jugozapoadne Srbnije, kao i na Kosovu i Metohiji, zbog najavljenog snega, na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, navodi Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu, Pomoravlju i istočnoj Srbiji uključen je žuti meteo-alarm, koji označava potencijalno opasno vreme.

Takođe, RHMZ je upozorio da se danas i sutra, južnije od Save i Dunava, očekuje formiranje snežnog pokrivača u nižim predelima od 5 do 15 cm, a u brdsko-planinskim predelima novih 15 do 25 cm, lokalno i više, i to naročito danas na jugozapadu, jugu i jugoistoku Srbije.

Narednih dana više temperature

Sreda i četvrtak će biti vetroviti, ali i malo topliji. U sredu će se otopljenje najviše osetiti na severu zemlje, a od četvrtka i u ostalim predelima.

"U sredu će delimično razvedravanje zahvatiti veći deo zemlje, ali će sredinom dana prolazno naoblačenje doneti slabu kišu i susnežicu, a višim planinskim predelima sneg", kazala je meteorolog Ljubica Gojković.

Oblaci će i u četvrtak zaklanjati sunce južno od Kragujevca, donoseći slab sneg samo višim planinama, a u severnim predelima zadržava se pretežno vedro vreme, sa temperaturom do osa stepeni.

Kako navodi Gojković, prema trenutnim prognostičkim modelima petak će u Vojvodini biti pretežno oblačan, dok će vedro i sunčano biti upravo u južnim predelima. Temperatura je narednih dana u porastu te će krajem nedelje mestimično biti i preko 10 stepeni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija