Društvo

Jurić podneo Skupštini zahtev za pokretanje narodne inicijative za sistem Amber alert

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

17:05

Jurić podneo Skupštini zahtev za pokretanje narodne inicijative za sistem Amber alert
Igor Jurić - Copyright Prinskrin/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić i Inicijalni odbor tog centra podneli su danas Narodnoj skupštini zahtev za pokretanje narodne inicijative sa ciljem uspostavljanja sistema upozoravanja javnosti (Amber alert) u slučaju nestale dece u Srbiji.

Nakon što su predali zahtev na pisarnicu parlamenta, Jurić je rekao da od 2015. godine uporno insistiraju da se u našoj zemlji uvede ovaj sistem, ali da do sada nisu imali uspeha zbog čega su odlučili da pokrenu narodnu inicijativu.

"Mi smo to najavili nekoliko meseci unazad i ozbirom da do sada nismo imali odgovor ni iz Ministarstva unutrašnjih poslova ni iz drugih institucija ovo je bila očekivana, ali čini mi se i jedina moguća odluka", rekao je Jurić.

On je izrazio nadu da će predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić potpisati i pihvatiti njihov zahtev.

"Naš pravni tim, na čelu sa Majom Atanasković, sastavio je predlog o tome šta želimo. Očekujemo i nadamo se da će Ivica Dačić već početkom iduće nedelje potpisati i prihvatiti naš zahtev kako bi mogli da organizujemo prikupljanje potpisa i da to na kraju dođe do Narodne skupštine", rekao je Jurić.

 

 

Advokat Maja Atanasković kaže da su zahtevom za pokretanje narodne inicijative pokrenuli opšti predlog za rešavanje pitanja koje je od velikog društvenog značaja - pitanje brže i efikasnije potrage za nestalom decom i maloletnim licima.

"Mi smo predvideli u inicijativi predloge koja ministarstva su neophodna da se uključe u saradnju za bržom i efikasnijom potragom za nestalom decom i maloletnim licima i predlog zakonske regulative, odnosno koji zakonski akti bi trebalo da se preciziraju i dopune kako bi sistem Amber Alert mogao da se primenjuje u Srbiji", rekla je Atanasković.

Amber alert je sistem upozoravanja javnosti koji se pokreće kao pomoć u traženju nestale dece i pod tim imenom prvi put je osmišljen u SAD 1996. godine (America''s Missng: Broadcast Emergency Response).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija