Društvo

Piskulidis: Veliki značaj SOS broja za prijavu nestale dece

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/02/2022

-

10:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Obeležava se 15 godina evropskog broja za prijavljivanje nestanka dece 116000. U Srbiji je ovaj broj 2012. godine uvela organizacija Astra kao odgovor na sve veći broj nestale dece i manjkavosti sistema potrage. Prošle godine imali su 752 poziva. 

Hristina Piskulidis iz Organizacije Astra kaže da je veliki značaj SOS broja za prijavu nestale dece jer su vrlo često institucije spore, a nevladine organizacije svojim kanalima mogu brže da prošire informaciju o nestalom detetu.

"Brzina je tu važna u takvim situacijama, ključno je prvih 48 sati", navela je ona za Euronews Srbija i dodala da ta NVO ne ide u potragu za detotom, već pruža administrativnu, psihološku, socijalnu  podršku porodici, ali i pomaže policiji. 

Navodi da se porodice uvek usmeravaju da prijave nestanak dece policiji, ukoliko to nisu uradili.  Astra, kao nevladina organizacija (NVO) kontaktira druge organizacije koje se bave istom tematikom, da bi kroz svoje kanale proširili informaciju.

"Prošle godine imali smo 752 poziva. Zvaničan broj nestale dece u Srbiji se ne zna, jer ne postoji zvanična statistika", navela je ona i naglasila u strukturi poziva najmanje ima otmica od strane trećeg lica,oko tri odsto od ukupnog broja.

Pojašnjava da u nestancima dominira bežanje od kuće, zatim da su deca žrtve roditeljskih otmica, a da je manji procenat dece koja su se povredila, nestala, izgubila.

"Najstrašniji scenario, da neko uvuče dete u kombi, je najređi. S druge strane o njima se najviše zna jer imaju najstrašnije posledice", rekla je ona.

Linija nije podržana od države

Ističe da je važno da roditelji razgovaraju sa decom, da ih upute kome da se obrate ukoliko se dešava nešto neobično, da je važno da znaju da sa nepoznatim osobama ne napuštaju poznat teren. Podseća da opasnost preti i u digitalnom svetu.

Piskulidis navodi da telefonska SOS linija 116000 treba da budu podržane iz državnih fondova.

"Linija postoji skoro 10 godina, nijednog trenutka nije bila finansirana od države. Osobe koje rade na prijavljivanju trgovine ljudima rade volonterski na toj liniji. To znači da se ne radi se punim kapacitetima, a sa druge strane pokazuje kakav je odnos države prema ovom problemu", rekla je ona.

Pojašnjava da ukoliko je nestalo dete bilo žrtva eksploatacije ima pravo na besplatnu psihološku, administrativnu, medicinsku podršku, kao žrtve trgovine ljudima.

"Moguće je omogućiti socijalnu integraciju, doškolovanvanje. To postoji kao mogućnost bez obzira da li se slučaj sudski i policijski procesuira", zaključila je ona.

Komentari (0)

Srbija